Deviza alapú megtakarítások előtérben

A befektetői környezet változása miatt a deviza alapú megtakarítások kerültek fókuszba, amelyek a forint gyengülése esetén is lehetőséget nyújtanak a reálhozam elérésére.

Bánhalmi Gábor, a K&H Alapkezelő vezető stratégája szerint idén alapvetően megváltozott a befektetői környezet a tavalyihoz képest, ami a kisbefektetőket is érinti. A magyar eszközökkel kapcsolatos tavalyi két számjegyű hozamoknak búcsút kell inteni, de a befektetőknek nem csak ezt az egy számot, hanem az inflációt és a hozamok inflációhoz viszonyított értékét is figyelembe kell venniük. Az infláció lelassulása mellett az alapkamat és a kamatok is csökkentek, ami a hozamokon is meglátszik.

A forint árfolyamának alakulása kiemelten fontos a magyar kisbefektetők számára, hiszen a jelenlegi, majdnem 400 forint közeli euró- és 370 forint körüli dollárfolyam mellett felértékelődnek a nemzetközi eszközök. A szakértő szerint a befektetési portfóliókban a diverzifikáció egyik fontos elemeként érdemes devizaeszközöket tartani, ideális esetben a portfólió nagyjából 30 százalékát kitevő devizakitettséggel. A devizás befektetések árfolyamnyeresége révén képesek ellensúlyozni a forint gyengülését, és nem szükséges közvetlenül eurót vagy dollárt vásárolni, hiszen a külföldi államkötvények vagy a vegyes alapok is lehetőséget nyújtanak erre.

A fenntarthatóság iránti elvárások növekedése is jelentős változást hozott a befektetési piacokon. Az EU-ban a környezetbarát termelőkapacitások elterjedését felgyorsította az orosz-ukrán háború miatti energiaválság, és az ESG-irányzat, amely a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat helyezi előtérbe, már nem csupán divat, hanem fenntartható irányzat, amely hosszú távon felfelé hajtja az ilyen eszközök árfolyamát.

Végül, a befektetőknek olyan portfóliókban érdemes gondolkodniuk, amelyek megfelelően kezelik a kockázatokat, és tartalmaznak rövid és hosszú kötvényeket, valamint részvényeket is, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek, de komolyabb hozampotenciállal rendelkeznek. Bánhalmi Gábor hangsúlyozza, hogy a nagyobb kockázat nagyobb nyereséget hozhat, de minden befektetőnek olyan kockázati szinten kell mozognia, amit még kényelmesen elbír.