Iskolabezárások a brutális hőség miatt a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigeteken a hatóságok kénytelenek voltak bezárni az iskolákat legalább két napra, és figyelmeztetést adtak ki az elektromos hálózat túlterhelésére a hőhullám miatt, amely Délkelet-Ázsia több más országát is érinti.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Fülöp-szigeteken a következő három napban a hőmérséklet elérheti a 37 Celsius-fokot, a magas páratartalom miatt pedig a hőérzet akár 45 fok is lehet. Sok osztályterem túlzsúfolt és légkondicionáló berendezések nélkül működik, ami különösen aggasztó a rekordnak számító hőmérsékleti értékek mellett, amelyek hőgutát okozhatnak hosszabb távon.

Thaiföldön a meteorológiai szolgálat szerint a hőmérséklet a következő napokban meghaladhatja a 40 Celsius-fokot Bangkokban, valamint az ország középső és északi régióiban. Az embereket arra intik, hogy ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban. Az északi Lampang városában április 22-én a hőmérséklet 44,2 Celsius-fokig emelkedett, és a meteorológusok szerint a héten tovább folytatódik a rendkívüli hőség.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása alapján Thaiföldön az elmúlt egy hónapban már 30 ember halt meg hőguta következtében.

Vietnamban az emberek a légkondicionált bevásárlóközpontokban keresnek menedéket a hőség elől. Az ország meteorológiai hivatala erdőtüzekre, kiszáradásra és hősokkra figyelmeztet. A legmagasabb hőmérsékleteket az északi és közép-vietnami régiókban mérték, ahol a hőmérséklet 40 és 44 Celsius-fok között mozgott. A vietnami állami villamosenergia-vállalat arra kérte a fogyasztókat, hogy kerüljék a légkondicionáló berendezések túlterhelését, miután az áramfogyasztás rekordot döntött az elmúlt napokban.

Malajziában a meteorológiai hivatal hőségriadót adott ki 16 régióra, ahol három egymást követő napon 35 és 40 Celsius-fok közötti hőmérsékletet mértek. A malajziai egészségügyi minisztérium szerint a súlyos hőség következtében több hőséggel összefüggő megbetegedésről érkezett bejelentés, és ketten életüket is vesztették.

Indonéziában a hőhullámok miatt a szúnyogok által terjesztett dengue-lázas megbetegedések száma az egy évvel korábbihoz képest megduplázódott.

Indiában a meteorológiai hivatal a következő öt napra 12 körzetre adta ki a legmagasabb fokú hőségriasztást, és többen életüket vesztették a nagy hőség következtében.

Az idei hőhullámokat az El Nino-jelenség súlyosbítja, amely a világ számos térségében emeli a hőmérsékletet, és vagy szárazságot, vagy éppen ellenkezőleg, több csapadékot okoz.