Brüsszel szigorítana a kínai exporttal szemben

Brüsszel éppen Hszi Csin-ping európai látogatása idején készül szigorítani a kínai exporttal szemben, azonban az EU tagállamai megosztottak a kérdésben. Az EU és az USA eltérő megközelítést alkalmaz Kínával szemben, míg Washington a szétválást, addig Brüsszel a kockázatcsökkentést részesíti előnyben.

Öt év után ismét Európába látogat a kínai államfő, Hszi Csin-ping, aki Franciaországba, Magyarországra és Szerbiába érkezik majd, mely országok jó kapcsolatokat ápolnak Pekinggel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint nem elfogadható, hogy Kína állami támogatással elárasztja az európai piacot elektromos járművekkel.

A kínai export és az állami támogatások vizsgálata már október óta folyik Brüsszelben, és több termékcsoportot is érint, mint például a szélturbinák és az egészségügyi berendezések.

Az EU célja, hogy a kínai közbeszerzésekből ne zárják ki a külföldi cégeket.

Az amerikai kormányzat támogatja Brüsszel keményebb fellépését, és együttműködést ajánlott az EU-nak a kínai kereskedelmi konfliktusban. Katherine Tai, az amerikai kereskedelmi főképviselő érdeklődéssel követi a brüsszeli lépéseket.

A kínai Nuctech cég ellen is indultak vizsgálatok az EU-ban, melynek alapítója a korábbi kínai államfő, Hu Csin-tao fia volt. Kína uniós képviselete azonnal reagált, és negatívan értékelte az eseményeket.

A Politico információi szerint nyomás alatt áll az Európai Bizottság, hogy vizsgálja meg az Új Selyemút program keretében történő kínai beruházásokat az EU-ban. Olaszország már bejelentette, hogy kilép a programból, míg Magyarország továbbra is támogatja azt.

Az EU nem csak Európában, hanem Ázsiában és Afrikában is szeretné kihívni az Új Selyemút programot, hogy megszerezze vagy megtartsa a stratégiai fontosságú nyersanyag lelőhelyeket. Egy uniós dokumentum részletezi ezt a tervet.

A digitális világban is tervezi Brüsszel az offenzívát, a Tiktokot nem tiltanák be, de a Shein platform a célkeresztbe került.

Kína próbálja kihasználni az EU és az USA közötti ellentéteket, és egyes tagállamokat is egymás ellen fordítani. Egy dolog azonban biztos: az EU tagállamai nem akarnak olyan kereskedelmi háborút, mint amit az USA folytat Kínával szemben.

Hszi Csin-ping európai útjának első állomása Párizs lesz, ahol a globális kihívások közös kezeléséről tárgyalnak majd.