Kiskunhalasi kórházvezető ügye: Bányai Gábor a főigazgató visszahelyezését kéri

A kiskunhalasi kórház kirúgott főigazgatója, Szepesvári Szabolcs mellett tüntetést szerveztek, melyen a térség fideszes képviselője, Bányai Gábor is részt vett és a főigazgató visszahelyezését kérte Gulyás Gergelytől.

Körülbelül kétezer ember gyűlt össze vasárnap este Kiskunhalason, hogy kifejezzék szolidaritásukat a múlt csütörtökön menesztett kórház főigazgatója, Szepesvári Szabolcs mellett. A helyi kórház igazgatójának eltávolítása széles körű felháborodást váltott ki, több környékbeli polgármester és Bányai Gábor országgyűlési képviselő is kiállt mellette.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház előtti tüntetésen több orvos és a menesztett főigazgató is szót kapott. Bányai Gábor itt jelentette be, hogy kezdeményezte Gulyás Gergelynél, a Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogy Szepesvárit helyezzék vissza a pozíciójába.

A képviselő szerint a menesztés hátterében álló konkrét okokról nincs információja, de úgy tudja, hogy a vármegyei központi kórház vezetője hosszú ideje akadályozta Szepesvári munkáját, és másfél éve boszorkányüldözés folyt ellene. Bányai azt is hozzátette, hogy nem ismer olyan szabálytalanságot vagy bűncselekményt, ami indokolhatta volna a főigazgató azonnali eltávolítását, bár az elmúlt időszakban több vizsgálat is folyt Szepesvári Szabolcs ellen.

Bányai Gábor kifejtette, hogy a személyi konfliktus megoldásában bízik, és emiatt kezdeményezni fogja a vármegyei kórház vezetőjének menesztését is, mivel szerinte már nem méltó a megye egészségügyéért való felelősségvállalásra. A képviselő bejelentette, hogy írásban fogja kérni Szepesvári visszahelyezését az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatójánál, Révész Jánosnál, és ezt hétfőn meg is teszi.

Április 25-én Gondos Miklós vármegyei intézményvezető jelentette be a kiskunhalasi Semmelweis Kórház közösségi oldalán, hogy Szepesvári Szabolcs távozott az intézmény főigazgatói posztjáról, helyét pedig Lénárt Endre veszi át. Az indoklás hiánya és a távozás körülményei nem voltak világosak, nem tájékoztatták az embereket arról, hogy Szepesvári felmondott vagy esetleg kirúgták.

A volt főigazgató közösségi oldalán köszönte meg az emberek támogatását és azt írta, hogy „a nehézségek, problémák azért jönnek az életünkbe, hogy tanuljunk belőle. Hisz ezekből lesznek a tanulságok. De ahhoz át kell élnünk a fájdalmat, a veszteséget, meg kell élnünk a helyzeteket az életünkben.”

A tüntetők szerint Szepesvári Szabolcs vezetése alatt rengeteget fejlődött a halasi kórház, amely felszereltségben és tudásban is magas színvonalú lett ebben az időszakban. Szepesvári belgyógyász 2017-ben került a kiskunhalasi kórházba, és az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kollégáival sikerült egy olyan kórházat építeniük, ami „kicsit kilóg felfele”. Tüntetők Kecskemétről és Pirtóról is érkeztek a kórház előtti térre, számolt be az RTL Híradó.

Bányai Gábor az RTL-nek adott, de később visszavont interjújában arról beszélt, hogy egy polgármesteri találkozón a megyei kórházvezető azt mondta, hogy nem megengedhető, hogy egy városi kórház jobban működjön, mint egy megyei. Bányai azt kérte az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, hogy helyezzék vissza Szepesvárit a kórház élére.