Az olajszivárgás okai és megoldásai

Az autó alatti olajfoltok komoly problémára utalhatnak, és ha nem kezelik időben, jelentős szervizköltségekkel járhatnak. Az olajveszteség okai változatosak lehetnek, és a javítás módja is függ attól, hogy pontosan mi a probléma forrása.

Az olajveszteség gyakori jelenség lehet a hagyományos meghajtású autóknál, különösen néhány év használat után. Az Auto Bild szerint, ha a motorban kevesebb olaj marad, mint a minimális szint, az komoly károsodást okozhat. Nem minden folt jelent azonban olajszivárgást; lehet sebességváltó olaj, hidraulikaolaj, fékfolyadék, üzemanyag vagy hűtőfolyadék is. Fontos megállapítani, hogy melyik folyadékról van szó.

A motorolaj általában fekete és kellemetlen szagú, míg az automata sebességváltó olaj és a hidraulika olaj vöröses színű, a kézi sebességváltó olaja pedig sárgás. Az olajszint gyakori ellenőrzésével időben észrevehető, ha túl gyakran szükséges pótolni.

A javítás általában szakértőt igényel, mivel a hiba forrásának megtalálása időigényes lehet. Az autószerelő feladata, hogy megtalálja a szivárgás okát, és megállapítsa, hogy a motor vagy más alkatrészek érintettek-e. A javítás költségeit és időtartamát csak alapos átvizsgálás után lehet megbecsülni.

Ha a tömítések könnyen hozzáférhetők és azok okozzák az olajveszteséget, a javítás gyors és nem kerül sokba. Régebbi autóknál előfordulhat, hogy csak a csavarok meghúzása szükséges. Ha ez nem segít, akkor az olajteknő tömítését ki kell cserélni, ami viszonylag kevés munkát és anyagköltséget igényel.

A motortérben futó tömlők javítása vagy a sebességváltóolaj szivárgása esetén a javítás költséges lehet, különösen, ha a sebességváltót ki kell szerelni vagy cserélni. Ezért fontos először átnézetni a járművet, árajánlatot kérni, és csak ezután javításra adni.

A régebbi autóknál a meghajtás nem zárt rendszerben működik, így könnyebb meghatározni a hiba forrását. A tömítések nem voltak olyan tartósak, és a rozsda elleni védelem sem volt megfelelő, ezért a rendszeres ellenőrzés különösen fontos a folyadékok szintjének megőrzése érdekében.