Amerikai madárinfluenza-járványra való felkészülés

Az Egyesült Államokban terjedő madárinfluenza miatt az ország felkészül arra az eshetőségre, hogy az emberek körében is kitörhet a járvány.

Az amerikai szarvasmarhák körében egyre inkább terjed a madárinfluenza, ami miatt az Egyesült Államokban már felkészülnek egy lehetséges emberi járványra – számol be a New Scientist. A H5N1 madárinfluenza vírust idén azonosították először teheneknél, és azóta már 33 farmon, nyolc különböző államban jelent meg a betegség. A fertőzött szarvasmarhák teje nagy mennyiségben tartalmazza a vírust, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) kezdeti vizsgálatai szerint 5 tejmintából 1 madárinfluenza genetikai nyomait tartalmazza. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a vírus emlősök között nem terjed jelentős mértékben, így alapvetően még mindig egy szárnyasokat sújtó betegségről van szó.

A CDC mégis úgy kezeli a H5N1-et, mint amely potenciálisan emberek között is terjedhet, és akár világjárványt is okozhat. Jelenleg két különböző vakcinát fejlesztenek a vírus ellen, amelyek a szarvasmarháknál talált vírusokkal szemben eddig eredményesnek bizonyultak a kísérletek során.

Vivien Dugan, a CDC munkatársa szerint a madárinfluenza kockázata jelenleg még alacsony, de továbbra is erős készenlétben vannak, amint új adatok válnak elérhetővé. A szakértők szerint jelenleg nincs ok az aggodalomra az emberek közötti madárinfluenza-járvány kitörését illetően, de az Egyesült Államok felkészült arra az eshetőségre, ha mégis bekövetkezne.