Ausztrália-szerte tüntetések a nők elleni erőszak miatt

Ausztráliában az idén eddig minden negyedik nap meggyilkoltak egy nőt, ami országszerte tüntetéseket váltott ki. A tüntetők szigorúbb törvényeket és a nemi alapú erőszak nemzeti vészhelyzetté nyilvánítását követelik.

Canberrában több ezer ember vonult az utcákra, ahol Anthony Albanese miniszterelnök is felszólalt, elismerve, hogy a nemi alapú erőszak nemzeti válsághelyzetet jelent, és hogy a kormánynak minden szinten javítania kell a teljesítményén. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kultúrán, a hozzáálláson, a jogrendszert és a kormányzati megközelítésen is változtatni kell, és hogy a férfiak viselkedésének megváltoztatása nem csak a nőkön múlik.

A tüntetők követeléseire reagálva Albanese megjegyezte, hogy a nemzeti vészhelyzet kifejezést általában természeti katasztrófák, mint árvizek vagy bozóttüzek esetén használják. Mark Dreyfus, Ausztrália szövetségi főügyésze elutasította a nemi alapú erőszak ügyében királyi bizottság létrehozásának ötletét.

A miniszterelnök a nemi alapú erőszakot járványnak nevezte, ami nem új kifejezés, hiszen már 2021-ben is hasonló megfogalmazások hangzottak el a parlamentben és a társadalmon belüli szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tüntetéseken. Adelaide-ben körülbelül 3000 ember gyűlt össze a város parlamentje előtt, és Brisbane-ben, Melbourne-ben, Gold Coast-ban, valamint Newcastle-ben is megrendezték a tiltakozásokat.

A közelmúltban történt gyilkosságok, mint például a sydney-i bevásárlóközpontban történt tragédia, ahol egy férfi hat embert, köztük öt nőt késelt halálra, és a Hunter régióban történt eset, ahol egy 10 éves kislányt halálra késeltek, ismét ráirányították a figyelmet a nők elleni erőszakra. Karen Webb, az új-dél-walesi rendőrség megbízottja szerint az elkövető a nőkre összpontosított. A Hunter régióban történt esetben a rendőrség letartóztatott egy 17 éves lányt, aki a Daily Telegraph és a Boolaroo-ban történt tragédia kapcsán a megölt kislány testvére volt.

A tüntetések időzítése egybeesett egy perthi tragédiával, ahol egy 30 éves, négygyermekes anyát, Erica Hay-t holtan találtak egy háztűz után, és vádat emeltek egy férfi ellen az állítólagos meggyilkolásával. A Destroy the Joint nevű kampánycsoport adatai szerint 2024 első 119 napjában 27 nőt öltek meg Ausztráliában.

Az elmúlt hetekben több késelés történt Ausztráliában, egy bevásárlóközpontban több embert megölt egy férfi, és egy kisbabát is súlyosan megsebesített. Egy templomban szintén lecsapott egy ámokfutó, de szerencsére annál az esetnél nem voltak halálos áldozatok. Magyarországon pedig hétfő reggel egy hatodikos kislány késelte meg az osztálytársát az első óra végén a csengetéskor. A megkéselt lányt, Mirellát súlyos sérülésekkel vitték kórházba, de az állapota már stabil.