Az amerikaiak szerint Biden elnök inkább a belpolitikával foglalkozzon

Egy friss kutatás szerint az amerikaiak többsége úgy véli, hogy az elnöknek többet kellene foglalkoznia a belpolitikával, és kevésbé prioritizálni Ukrajnát és Izraelt.

A Pew Research Center által készített kutatás, melyet április elején végeztek 3600 fős reprezentatív mintán, részletes képet ad az amerikaiak külpolitikai prioritásairól. A felmérés szerint az amerikaiak több mint fele kiemelten fontosnak tartja a terrorizmus megelőzését (73%), a kábítószerek beáramlásának és a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozását (64% és 63%), az amerikai katonai fölény fenntartását, a fertőző betegségek terjedésének megelőzését, valamint Oroszország és Kína befolyásának korlátozását.

A globális klímaváltozás kezelése és a nemzetközi költségek megosztása kevésbé számít prioritásnak, és ezek a kérdések különösen megosztják a pártokat: a demokraták 70%-a, míg a republikánusok csak 15%-a tartja fontosnak.

Az amerikaiak kevesebb mint egyharmada jelöli meg elsődleges külpolitikai prioritásként az ENSZ és a NATO megerősítését, vagy az izraeli-palesztin konfliktus megoldását. Az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának szükségességét illetően a demokraták érdeklődése 2018 óta megduplázódott, míg a republikánusoké alig változott.

Az amerikaiak 83%-a szerint Joe Biden elnöknek a belpolitikára kellene koncentrálnia, szemben a 14%-kal, akik a külpolitikát részesítenék előnyben.

Az ukrajnai invázió nyomán az amerikai közvélemény egyre fontosabbnak tartja Kína és Oroszország befolyásának korlátozását. Izrael támogatása, a demokrácia előmozdítása és Ukrajna támogatása nem kaphat prioritást a megkérdezettek minden tizedik részéről.

2018 óta a közvélemény nagyobb jelentőséget tulajdonít Kína hatalmának és befolyásának korlátozására tett lépésekkel, valamint az izraeli-palesztin konfliktus megoldására. Oroszország hatalmának és befolyásának korlátozása is fokozott prioritást élvez az ukrajnai invázió nyomán.

Csökkenő tendenciát mutat az ENSZ megerősítése és a menekültek megsegítése, a külföldi katonai kötelezettségvállalások csökkentése, valamint az emberi jogok előmozdítása és védelme más országokban.