Természetes múmiák Kolumbiában

Egy kolumbiai kisvárosban, az Andok magaslatán található múzeumban 14 spontán mumifikálódott holttestet őriznek, köztük egy nőét, aki 30 évvel ezelőtt hunyt el, de holtteste kísértetiesen jól megőrzött.

Clovisnerys Bejarano gyakran látogatja édesanyja, Saturnina Torres de Bejarano múmiáját, aki a halála után mumifikálódott, és most egy üvegdobozban pihen, érintetlenül megőrizve a halála pillanatában viselt ruháiban és egy vörös műszegfűvel a kezében. Bejarano szerint édesanyja arcának és hajának megőrzése Isten akaratát tükrözi. Torres-t 1993-ban helyezték örök nyugalomra, és 2001-ben exhumálták, hogy helyet csináljanak az új holttesteknek, ekkor találták meg testét érintetlen hajjal, körmökkel és szöveteivel. Az első ilyen esetet 1963-ban jegyezték fel, és azóta több tucat hasonlóan megőrzött holttest került elő a kriptákból. A jelenség az idő múlásával egyre gyakoribbá vált, bár az 1980-as évek végén évente mintegy 50 múmiát találtak, ez az arány mára évi néhányra csökkent.

A San Bernardóban tapasztalt spontán mumifikálódás okát a szakértők eddig nem tudták megfejteni, annak ellenére, hogy hasonló jelenségeket más országokban, például Mexikóban és Olaszországban is megfigyeltek. A helyiek között eltérő vélemények vannak a mumifikálódás okáról: egyesek szerint ez a túl jó emberek halál utáni jutalma, mások szerint büntetés. Sokan úgy vélik, hogy a San Bernardo lakosainak egészséges táplálkozása és aktív életmódja áll a háttérben, de ez a teória nem állja meg a helyét minden esetben, hiszen az érintettek különböző életkorúak voltak, nem dominál egy bizonyos nem vagy testtípus, és nincs meghatározott terület a temetőben, ahol több múmia lenne.

A jelenség magyarázatát sokan a temető kialakításában keresik. Az első múmiákat a temető felavatása után találták meg, és a város korábbi temetkezési helyein nem volt ismert mumifikálódott eset. A terület párás éghajlata általában a bomlást segíti elő, nem pedig gátolja. Daniela Betancourt antropológus szerint a temető meredek hegyoldalon való elhelyezkedése és a szél állandó fújása miatt a kripták úgy működhetnek, mint egy sütő, kiszárítva a holttesteket. Ezt a hipotézist azonban még tesztelni kell.

A múmiák kiállításához a hozzátartozók engedélye szükséges, és sokan inkább az elhamvasztás mellett döntenek. A Bejarano család azonban úgy döntött, hogy Saturnina Torres maradványait megőrzik, és rendszeresen látogatják a múzeumban.