A magyarok sikere az akrobatikus rock and rollban

Hiába a rengeteg magyar győzelem az Európa- és világbajnokságokon, az akrobatikus rock and roll még mindig kevés figyelmet kap a médiában. A sportág hazánkban húsz éve van jelen és folyamatosan fejlődik, a magyar táncosok pedig sorra hozzák haza az érmeket.

Az akrobatikus rock and roll, amelyet gyakran csak rockyként emlegetnek, a legdinamikusabban fejlődő táncsportok egyike. Magyarországon különösen népszerű, és számos iskolában kínálnak hozzá tanfolyamokat. A sportot a modern zenék és a változatos mozgásanyag teszi vonzóvá a fiatalok számára, és több műfaj elemeit is magában foglalja, mint például a balett, a tánc és az aerobik.

Lengyel Veronika, a Rock and Magic SE egyesületi elnöke szerint az akrobatikus rock and roll egy kemény sport és egyben gyönyörű tánc is, amely a Magyar TáncSport Szakszövetség égisze alá tartozik. Az elmúlt években a táncosok egyre látványosabb koreográfiákat és történeteket vittek színpadra, amelyek még nagyobb erőt és jobb fizikumot igényelnek.

A magyar táncosok sikerei között szerepel egy 2023-ban elért világbajnoki cím is, amelyet egy páros szerezett meg a Main Class Free Style kategóriában. Ez a siker Deli Alexnek és Bihari Lucának az év sportolója címet és nívó díjat is hozott.

Veronika hangsúlyozza, hogy az egyesület célja az amatőrök és a profik egyaránt magas szintű képzése, valamint a sportág minél szélesebb körben való megismertetése. Az akrobatikus rock and roll csapatszellemet, küzdőszellemet, kitartást és barátságokat alakít ki, valamint nemzetközi kapcsolatokat épít.

Az egyesületek saját forrásból finanszírozzák tevékenységüket, mivel az akrobatikus rock and roll nem TAO sport és nem részesül állami támogatásban. Ennek ellenére a magyar táncosok kitartóak és szorgalmasak, ami kiemelkedővé teszi őket a sportágban. A magyar bajnokságok színvonala olyan magas, hogy azokat gyakran világversenyekhez hasonlítják.

A magyar egyesületek rájöttek, hogy az együttműködés előnyösebb, mint az egymás elleni versengés, így már léteznek vegyes formációk és párosok is. Az egészséges rivalizáció ösztönzi a táncosokat, hogy mindig jobbak legyenek.

Az akrobatikus rock and roll, annak ellenére, hogy kevés figyelmet kap, izgalmas és látványos sport. A Rock and Magic SE elnöke szerint minden lehetőséget megragadnak a táncsport népszerűsítéséért.