Az Atos informatikai vállalat megmentésének lehetősége

A francia kormány szándéknyilatkozatot küldött az Atos informatikai vállalatnak, amely a cég fejlett számítástechnikai és kiberbiztonsági üzletágának megvásárlására irányul.

Az Atos, amely jelentős pénzügyi nehézségekkel küzd, bejelentette, hogy a francia kormány érdeklődik a vállalat fejlett számítástechnikai, kritikus fontosságú rendszerek és kiberbiztonsági ágazata iránt. A CNBC információi szerint az ajánlat értéke 700 millió és 1 milliárd euró között mozoghat.

A vállalat tájékoztatása alapján az átvilágítási eljárások hamarosan megkezdődnek, céljuk, hogy június elejére nem kötelező érvényű ajánlat szülessen.

Az Atos nem csak gazdasági, hanem stratégiai jelentőséggel is bír Franciaország számára, hiszen többek között a 2024-es párizsi olimpia adat- és kiberbiztonságát is biztosítják. A vállalat nettó adóssága az első negyedév végén mintegy 3,9 milliárd euró volt.

A cég továbbá arról számolt be, hogy sürgős szükség van 1,1 milliárd euró forrásra a következő évek üzleti működésének finanszírozásához, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 600 millió euróhoz képest.

Az Atos a közeljövőben várja a befektetők javaslatait, és célul tűzte ki egy szerkezetátalakítási megállapodás megkötését júliusban.

Az ajánlat nyilvánosságra kerülése óta az Atos részvényei jelentős, 24,7 százalékos emelkedést mutattak.

A francia kormány részvétele az Atos megmentésében összhangban állhat azzal a szélesebb körű törekvéssel, amelyet a weimari háromszög államai - Németország, Franciaország és Lengyelország - képviselnek az orosz félretájékoztatási próbálkozásokkal szemben. A három ország fokozza a küzdelmet az ilyen próbálkozásokkal szemben, amelyek célja a demokrácia aláásása és az Európai Unió rossz színben való beállítása. A három miniszter Párizs közelében tartott tanácskozásán hangsúlyozta, hogy nem fogják eltűrni a beavatkozást a demokratikus folyamatokba, és erőfeszítéseket tesznek az uniós szintű gyors és hatékony fellépés érdekében a dezinformációs kampányokkal szemben.

A három ország egyben felvetette egy közös európai médiaplatform ötletét is a francia-német Arte televízió mintájára, amivel hozzá lehetne járulni a dezinformáció elleni harchoz, minőségi értesülésekkel ellátva az uniós tagállamok lakóit. Az Atos esetében is fontos lehet a hiteles információk biztosítása, különösen a vállalat stratégiai jelentősége és a kiberbiztonsági kihívások fényében.