A Velencei-tó vízszintjének látványos emelkedése

Majdnem háromszorosára nőtt a Velencei-tó vízszintje az utóbbi két évhez viszonyítva, ami különösen jó hír a strandolni és vízi sportokat űzni vágyók számára.

A Velencei-tó vízszintje jelentős emelkedést mutat az elmúlt időszakban. Az Infostart és a Telex szerint a tó vízszintje közel háromszorosa az utóbbi két évben mért értékeknek. Vasárnap reggel Agárdnál a vízmélységet 145 centiméterben mérték, míg hétfő reggelre tovább emelkedett, és 146 centimétert ért el. Ez az érték az utóbbi négy év legmagasabb vízállása, hiszen utoljára 2019. július 3-án regisztráltak hasonlóan magas szintet.

Ez a jelentős növekedés különösen fontos, tekintettel arra, hogy 2022-ben mindössze 53 centimétert mutatott a vízmérce, míg idén februárban már 75 centiméteres vízszintet regisztráltak. A tó vízállása tehát jelentősen megnőtt a két évvel ezelőtti kritikus állapotok után, és ez a tendencia továbbra is folytatódik.

A vízszint emelkedésének hátterében a csapadékos időjárás áll, valamint az is hozzájárult a helyzet javulásához, hogy a közeli tározókból pótolták a tó vizét. Az elmúlt évben az átlagosnál több csapadék hullott, 2023 decembere óta 16 cm csapadék érkezett a tóra és vízgyűjtőjére. Emellett a Pátkai- és a Zámolyi-tározóból 2023. december 19. óta összesen 6,7 millió köbméter vizet vezettek a Velencei-tóba, ami közel 27 cm-t emelt a vízszinten. Márciusban további 2,5 millió köbméter vizet engedtek a tóba, ezzel 11 centiméterrel növelve a vízszintet.

A Zámolyi-tározóból jelenleg is tart a vízpótlás, ami még néhány centimétert emelhet a tó vízszintjén. Az előrejelzések alapján további csapadék várható a vízgyűjtő területére, így a turisztikai szezon elejére a Velencei-tó vízállása elérheti az optimista 150 centiméteres szintet.

Az Infostart cikke szerint a Balaton vízszintje is magas, sőt, Ábrahámhegynél például sok helyen kritikus, ahol a partszakasz kétharmada víz alatt van, Vella Zsolt polgármester szerint.