A Synanon bukása: Terápiás közösségből szekta

Charles Edwin Dederich nem hitt abban, hogy a gyógyszerek vagy a szakemberek elegendők ahhoz, hogy az alkohol- és a drogfüggők meggyógyuljanak. Megalkotta saját programját, a Synanont, de aztán egyre távolabb került eredeti céljától, ami tragikus bukáshoz vezetett.

Az ember társas lény, fontos számára a közösség, hogy úgy érezze, tartozik valahová. Az elmúlt években számtalan dokumentumfilm és sorozat készült különböző szektákról vagy szektaszerűen működő csoportokról. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a veszély elmúlt, de ez nem igaz, hiszen most is vannak ilyen csoportok, amelyek megmozgatják a fantáziánkat, és akarjuk látni a születésüket, a bukásukat és a működésüket bemutató történeteket. Rory Kennedy dokumentumfilmes szerint bizonytalan időket élünk, úgy érezzük, hogy nem mi irányítunk, félünk attól, hogy mit hoz a jövő, és ilyenkor természetes, hogy a rendszeren kívül is keresünk válaszokat.

Néhány hónappal ezelőtt, a januárban megrendezett Sundance Filmfesztiválon mutatták be Kennedy és alkotótársai négyrészes dokumentumsorozatát, amely már a MAX (korábban HBO Max) kínálatában is elérhető. A Synanon tündöklése és bukása: terápiából szekta? azt mutatja be, hogyan lett egy alkohol- és drogfüggők számára létrehozott terápiás közösségből, amely megvetette az erőszakot, egy olyan csoportosulás, amelynek tagjai közül többet gyilkossági kísérlet miatt citáltak bíróság elé, és amely saját harci alakulatot működtetett, illetve komoly fegyverarzenállal rendelkezett.

Charles Edwin Dederich élete számos tragédiát rejtett, és saját alkoholproblémái miatt csatlakozott az Anonim Alkoholistákhoz. Később, a kaliforniai Santa Monicában elindította saját programját, amely először a Tender Love Care nevet viselte, majd Synanonként működött tovább. A programban részt vevőknek vállalniuk kellett a szárazelvonást és a dohányzáson kívül minden káros szenvedélytől való tartózkodást.

A Synanon módszerének fontos eleme volt az ún. Játék (The Game), amely egyfajta konfrontatív csoportterápiaként működött. A résztvevők szabadon, gátlások nélkül fejezhették ki véleményüket egymásról, majd a Játék végén megölelték egymást. A módszer működött, és a résztvevők között szoros közösség alakult ki.

A Synanon forradalminak számított, egyre többen csatlakoztak, és a szervezet híre nőtt. 1965-ben még egy film is készült róla Eartha Kitt szereplésével, és sok híresség látogatta meg a központjukat. Idővel a Synanon kinőtte a helyet, ahonnan elindult, és egy tengerparti hotelbe költözött.

Az idők változásával a Synanonhoz egyre több olyan ember csatlakozott, akik nem a függőségüket akarták leküzdeni, hanem a program által képviselt értékekkel azonosultak. 1974-ben a szervezet már 1300 tagot számlált, és több mint 30 millió dolláros vagyonnal rendelkezett. Dederich szerette volna, ha egyházként jegyzik őket az adókedvezmények miatt.

A Synanonban idővel egyre több radikális változás következett be. Dederich leszokott a dohányzásról, és ezt minden tag számára kötelezővé tette. Aki nem akarta, hogy ennyire megszabják, mit tehet, és mit nem, az elhagyhatta a közösséget.

A Synanonban még saját fegyveres alakulat is létrejött, az ún. Birodalmi Tengerészgyalogság. Amikor Dederich újra megházasodott, a tagokat is arra ösztönözte, hogy keressenek új párt a szervezeten belül. A gyerekvállalás ellenzése miatt voltak férfiak, akik vazektómián estek át.

A Synanon bukását egy per és egy gyilkossági kísérlet jelentette. Amikor egy aggódó férj által megbízott ügyvéd, Paul Morantz beperelte őket, és nyert, majd 1978 októberében egy csörgőkígyó támadása érte, amit a Synanon tagjai helyeztek el, a szervezet sorsa megpecsételődött. Dederichet öt év próbaidőre ítélték, és nem vehetett részt aktívan a Synanon irányításában. A szervezet adómentességét visszavonták, majd 1991-ben beszüntette működését. Charles Dederich 1997-ben halt meg.

A Synanon története megosztó. Vannak, akik hálásak azért, hogy befogadták őket, míg mások, akik gyerekként kerültek be, negatív véleményük van az ott töltött időről. Chuck lánya, Jady Dederich szerint a Synanon szekta volt-e vagy sem, azt mindenkinek magának kell eldönteni.