A Schindler listája mítosza és valósága

A holokauszt idején életeket mentő Oskar Schindler története nemcsak a történelemkönyvekben, hanem Steven Spielberg Oscar-díjas filmjében is megörökítésre került. A film azonban nem feltétlenül tükrözi a valóságot, és sokan nem is tudják, hogy a legendás lista valójában nem létezett.

Oskar Schindler, aki 116 évvel ezelőtt született, a holokauszt idején körülbelül 1200 zsidó életét mentette meg azzal, hogy saját gyáraiban alkalmazta őket. Thomas Keneally regénye, majd Spielberg filmje, a Schindler listája azonban csak egy oldalát mutatja be ennek a bonyolult történetnek.

Schindler, aki Zwittauban született, egy gazdag család sarjaként, életének egy pontján csődbe ment, és munkanélkülivé vált. Alkoholproblémái miatt többször is őrizetbe vették, és a pénzügyi nehézségek miatt kémkedett az Abwehr számára. A háború alatt megvásárolta a zománcozó üzemét, és kezdetben csak azért alkalmazott zsidókat, mert olcsó munkaerőnek számítottak.

A film ábrázolása szerint Schindler egy hős, de a valóságban sokkal árnyaltabb karakter volt. Nem vetette meg az italt, a dohányt és a nőket, és kezdetben a pénz motiválta. Emellett felesége, Emilie is jelentős szerepet játszott a zsidók megmentésében, hiszen ő is életét kockáztatta azért, hogy segítsen nekik.

David M. Crowe történész szerint a valóságban a "Schindler listája" nem létezett, legalábbis nem úgy, ahogy azt a film bemutatja. A történetben a lista csak minimális szerepet játszik, és a valóságban a náci katonák állították össze a munkások neveit tartalmazó listákat.

Spielberg filmje, bár csak egy kis szeletét mutatja be a holokauszt borzalmának, mégis képes volt átadni a fenyegető hangulatot. Az egyik jelenetben, ahol a nőket és gyerekeket zuhanyzóba kényszerítik, a néző is átélheti a feszültséget, annak ellenére, hogy a valóságban a táborba érkezők nem tudhatták, mi vár rájuk. A film forgatása során Spielberg tiszteletből nem forgatott Auschwitzon belül, hanem a kapukon kívül, tükrök segítségével megjelenítve a tábor másik oldalát.

A Schindler listája című film előzetesét itt tudja megtekinteni: