Jelentős áremelkedés a fővárosi agglomeráció ingatlanpiacán

Az Otthon Centrum adatai szerint az elmúlt fél évben 10 százalékkal nőttek a családi házak négyzetméterárai a fővárosi agglomerációban, amit a kereslet növekedése okozott.

Az Otthon Centrum hétfői közleménye alapján a fővárosi agglomerációban a családi házak átlagos négyzetméterára 2024 első negyedévében 10 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az MTI jelentése szerint ez az áremelkedés a megnövekedett keresletnek köszönhető, mivel az agglomeráció továbbra is vonzó terület az ingatlanvásárlók számára.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője kiemelte, hogy Pest megye településeinek 70 százalékán nőtt a népesség, és még ennél is többen költöztek azokba a helységekbe, ahol vándorlási többletet tapasztaltak. Ezen felül megjegyezte, hogy egyes településeken, mint például Délegyháza, Telki vagy Pócsmegyer, a lakosságszám az elmúlt két évtizedben megduplázódott, ami szintén hozzájárult az ingatlanárak emelkedéséhez.

A használt családi házak piacán a négyzetméterárak átlagosan 502 ezer forintra nőttek, ami 10,2 százalékos emelkedést jelent a fél évvel korábbi adatokhoz képest. Soóki-Tóth Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a járási szintű árak között jelentős eltérések vannak.

A legmagasabb átlagos négyzetméterárakat a Váci járásban regisztrálták, ahol 798 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért, ezt követi a Budakeszi járás 745 ezer forintos, valamint a Szentendrei járás 651 ezer forintos átlagárral. A középmezőnyben helyezkednek el többek között a Dunakeszi és az Érdi járás 620 ezer forintos, illetve a Pilisvörösvári és Gödöllői járás 600 ezer forintos négyzetméteráraival. A távolság Budapesttől arányosan csökkenti az árakat, így például a Ceglédi járásban 291 ezer, a Nagykőrösi járásban pedig 255 ezer forint az átlagos négyzetméterár.