Az Egyesült Államok titkos rakétaszállítmányt küldött Ukrajnának

Az Egyesült Államok titokban nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállított Ukrajnának, amelyeket Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával már be is vetettek.

Az amerikai sajtó jelentései szerint az ATACMS rakétarendszer nagy hatótávolságú változatát az Egyesült Államok titokban juttatta el az ukrán hadsereghez, amely része volt egy 300 millió dolláros segélycsomagnak, melyet márciusban hagyott jóvá az amerikai elnök. Ezek a fegyverek lehetővé teszik, hogy akár 300 kilométeres távolságban lévő célpontokat is támadjanak.

Az ukránok már legalább egy alkalommal bevetették ezeket a rakétákat krími orosz célpontok ellen, és a jelentések szerint a rakéták áprilisban érkeztek Ukrajnába. Korábban az Egyesült Államok az ATACMS rendszer közepes hatótávolságú változatát szállította Ukrajnába, de a nagyobb hatótávolságú fegyverek átadását kerülte, hogy ne veszélyeztesse saját haderejének ütőképességét.

Azonban Biden elnök februárban titokban engedélyezte a nagy hatótávolságú rendszer átadását is, amely döntésről az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Vedant Patel nyilatkozott, megjegyezve, hogy ezt Ukrajna kérésére nem hozták nyilvánosságra korábban.

A BBC cikke szerint nem tisztázott, hogy pontosan hány ilyen fegyver érkezett Ukrajnába, de Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerint az Egyesült Államok tervezi további rakéták küldését.

Kijev az elmúlt hónapokban egyre erőteljesebben kérte a nyugati segítséget, mivel saját készletei apadóban vannak, és Oroszország előrenyomulásban van. Ebben a kontextusban az Egyesült Államok szenátusa egy új, 95 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá, amely Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatását foglalja magába.

Biden elnök aláírta a törvényt, amelyet azzal kommentált, hogy ez "biztonságosabbá teszi Amerikát, biztonságosabbá teszi a világot". Erre reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy behozzák a vitákkal és kétségekkel teli elmúlt fél évet, és ellensúlyozzák az orosz megszállók és Putyin terveit.