Nagy-Britannia átlépte a vörös vonalat: átadja Ukrajnának a félelmetes Paveway-t

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy a legújabb katonai segélycsomag részeként Paveway IV lézerirányítású bombákat is átad Ukrajnának, amelyek a hírhedt amerikai JDAM bombák testvérei.

Az ukrán Defence-blog számolt be arról, hogy a brit kormány által Ukrajnának nyújtott segélycsomag tartalmazza a Paveway IV-es precíziós bombákat, amelyeket először adnak át az országnak. A BBC haditudósítója, Jonathan Beal X-en (korábban Twitter) keresztül osztotta meg a hírt, miszerint a szerdán bejelentett, körülbelül 617 millió dolláros segélycsomag részét képezik ezek a fegyverek. A hivatalosan közzétett listán azonban csak 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta, valamint Storm Shadow robotrepülőgépek szerepeltek, a Paveway IV-es bombák nem voltak részletezve.

A Paveway IV a működésében nagyon hasonlít az amerikai JDAM-ra, lényegében egy GPS-vevővel felszerelt "buta bomba", amely így alkalmassá válik precíziós csapásmérésre is. Hatótávolsága a repülési magasságtól és a röppályától függően elérheti a 30 kilométert is. A rendszert 2008-ban kezdték el sorozatgyártani, de eddig nem küldték Ukrajnának.

Nagy-Britannia a közelmúltban is alkalmazta ezt a precíziós fegyvert, a jemeni lázadók elleni támadások során a Royal Air Force (RAF) gépei használták.