Magyar Péter a kórházak állapotával kritizálja a kormányt

Magyar Péter, az újdonsült politikus, a közösségi médiában osztott meg képeket egy alföldi kórház leromlott állapotáról, ezzel kritizálva a kormányzati kiadásokat és a Fideszt.

Az újonnan politikai pályára lépett Magyar Péter a Facebookon keresztül fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a kormány mennyi pénzt költ propagandára, miközben az egészségügyi intézmények egy része rossz állapotban van. "Kedves Propagandisták! Ez itt nem egy airsoft pálya, hanem egy neves alföldi kórház, 2024-ben, 40 ezer milliárd forint uniós pénz felhasználása után" – fogalmazott a politikus, aki korábban már összetűzésbe került a kormánymédiával egy másik témában.

A TISZA párt alelnöke, Magyar Péter korábban a komlói bányaváros lepusztult épületeiről posztolt képeket, amelyek kapcsán néhány kommentelő airsoft pályáról írt, mondván, ezért néznek ki az épületek úgy, ahogy.

Magyar a kórházak állapotáról szóló bejegyzésében hivatkozott a korábbi esetre is, és kritizálta a kormányt, amiért az elmúlt öt évben 1309 milliárd forintot költött propagandára. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a kórházakban nem működnek a liftek, az ápolóknak ölben kell vinniük a műtött betegeket a lépcsőkön, a műtőkben pedig nyáron 35 fokban kell dolgozniuk a sebészeknek a légkondicionálók hiánya miatt.

Magyar Péter arra buzdította azokat, akik egyetértenek vele abban, hogy a helyzet tarthatatlan, hogy június 9-én ne a Fideszre, hanem a saját pártjára, a TISZA-ra szavazzanak. A politikus május 5-én Debrecenben tartja a következő nagyobb tüntetését, amelyre a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos szerint nem kell különösebben figyelni, mivel "tuskóság anyák napján kampányolni". Kósa Lajos szerint Magyar Péter egy „tőrőlmetszett ballibsi″, aki nem a Fidesztől, hanem a Demokratikus Koalíciótól és a Momentumtól veszi el a szavazókat, és a politikus személye leginkább ezekre a pártokra veszélyes, nem a Fideszre.

Eközben a Fidesz képviselői is aktívan részt vesznek a kampányban. Szatmáry László, a XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő óvodai nyílt napon kampányolt, ami jogszabálysértés lehet a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője, Döbrentey Dániel szerint. Szatmáry az óvodában tartott beszédet a szülőknek és a gyermekeknek, és az intézmény előtt gyűjtötték az ajánlásokat a Fidesz helyi jelöltjének. A köznevelési törvény szerint azonban gyermekfelügyeleti időben az óvodákban, iskolákban vagy kollégiumokban párt vagy párthoz köthető szervezet politikai célú tevékenységet nem folytathat.

A Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke és EP-képviselője, Molnár Csaba nem tartja elfogadhatónak Magyar Péter által felvázolt „Orbán nélküli Fideszt”. Molnár Csaba közösségi oldalán idézett egy részt abból az interjúból, amelyet Magyar Péter adott a Financial Timesnak, ahol azt nyilatkozta: „Együtt tudok működni a Fidesszel, ha nincs benne haverság és Orbán”. A DK alelnöke szerint a pártjuknak sosem voltak haverjai a Fideszben, és sosem tudnának együttműködni velük. Molnár Csaba szerint nincs jobb vagy rosszabb Fidesz, csak egy van, „amit végleg le kell váltani, Dobrev Klára ezt fogja tenni”. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője is negatív véleményt fogalmazott meg Magyar Péterről, akit jobboldali embernek tart, és úgy véli, az ellenzéknek olyan oldalát kell megszerveznie, amely nem akar kiegyezni Orbán Viktorral. Magyar Péterrel kapcsolatban Dobrev Klára azt is kifejtette, hogy ő és pártja konkrét elképzeléseket vázolt a különböző politikai szakterületeken, és hogy a politikának „nem csak a celebkedésről kellene szólnia”.