Mohácsi János: „Mindenféle Csekonics bárói kastélyok épülnek Hatvanpusztán”

Mohácsi János színházi rendező szerint még ma sem lenne késő tiltakozni a hatalom ellen, de húsz év múlva már az lesz. Erdélyben több lehetőséget kap, mint Magyarországon, ezért egyre többet dolgozik ott.

Mohácsi János a Veiszer Alinda beszélgetős műsorában beszélt arról, hogy a jelenlegi nómenklatúra sikeresen leszalámozta a rendszerváltás utáni nagy politikusokat, és most Hatvanpusztán mindenféle Csekonics bárói kastélyokat építenek. A színházi rendező úgy véli, a rendszerváltást nem élné újra, mert azzal nemcsak a jó dolgokat, hanem a rosszakat is magával hozná.

Az Istenítélet című előadás kapcsán Mohácsi arról beszélt, hogy a közösség megbolondulását, a mesterséges kettészakítottságot és a gyűlöletre hergelést érzékeli a mai társadalomban. Azt is hozzátette, hogy a történelmi tények elhanyagolása és az állampolgárok egymás elleni kijátszása jellemzi a jelenlegi közbeszédet.

A rendező elmondása szerint Magyarországon kevés lehetőséget kap, ezért gyakran dolgozik Erdélyben, ahol valószínűleg a marosvásárhelyi egyetemen fog tanítani. Mohácsi szerint Erdélyben szabadabbnak érzi magát, mert ott a politika nem telepszik rá a kultúrára, és a szólásszabadság veszélyeztetése esetén az emberek a '89-es eseményekre emlékezve fellépnek.

A magyar rendszerváltás kapcsán Mohácsi úgy véli, hogy az egész folyamatot elhazudták, pedig véres konfliktusok nélkül is meg lehetett volna oldani. Úgy gondolja, ha a magyar nép is fellázadt volna, sok ember karrierje megszakadt volna, de a jelenlegi helyzetnél jobb állapotot eredményezhetett volna. Meggyőződése, hogy a tiltakozás még mindig nem késő, de húsz év múlva már az lesz.