Ukrán-magyar külügyi egyeztetések

Ukrán és magyar külügyi tisztviselők telefonon egyeztettek a kétoldalú kapcsolatok eredményeiről, és megállapodtak a következő heti további tárgyalásokról.

Andrij Ermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Szijjártó Péter, Magyarország külügyi és külgazdasági minisztere megvitatták a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket, és abban egyeztek meg, hogy a következő héten ismét megbeszélést tartanak. A cél az, hogy előkészítsék az ukrán elnök és Magyarország miniszterelnöke közötti találkozót.

A megbeszélés a korábbi ukrán-magyar találkozók sorozatát követi, amelyek között szerepelt Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter és Szijjártó Péter április 3-i brüsszeli találkozója, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Szijjártó Tamás új magyar államfő április 11-i találkozója.

A tárgyalópartnerek megállapították, hogy az ukrán–magyar kapcsolatok kulcsfontosságú kérdéseiben előrelépés történt. A jövő heti kétoldalú találkozót telefonbeszélgetés fogja követni, amely során értékelik az eredményeket és megtervezik a további lépéseket.

Jelenleg még nem ismert, hogy pontosan mikor kerülhet sor Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti találkozóra.