Tunde Onakoya, a nigériai sakkozó, új világcsúcsot állított fel

A nigériai Tunde Onakoya megdöntötte az egyfolytában sakkozás világcsúcsát, miután 58 órán keresztül játszott folyamatosan New Yorkban, a Times Square-en.

Onakoya teljesítményét számos helyszínen jelen lévő szurkoló ünnepelte, akik zenével, nigériai ételekkel és italokkal készültek az eseményre. Az interneten is nagy érdeklődés övezte a rekordkísérletet, ahol rengetegen követték az eseményt.

A korábbi rekordot, amelyet két norvég, Hallvard Haug Flatebo és Sjur Ferkingstad állított fel 2018-ban, 56 óra 9 perc 37 másodperces folyamatos játékkal, Onakoya sikerült túlszárnyalnia.

A 29 éves Onakoya a sakk segítségével emelkedett ki a mélyszegénységből, és most azzal a céllal szervezte meg ezt a rekordkísérletet, hogy legalább egymillió dollárt gyűjtsön össze. Az összegyűjtött adományokat afrikai gyerekek oktatásának támogatására kívánja fordítani. Onakoya által létrehozott szervezet a szegény közösségekből származó gyerekeknek nyújt sakkoktatást, és támogatja az oktatásukat.

Ez a rekordkísérlet különösen fontos lehet a nigériai közösség számára, tekintettel arra, hogy az országban továbbra is komoly kihívásokkal kell szembenézniük az embereknek, mint például a Boko Haram terrorszervezet által elkövetett erőszakos cselekmények. A nigériai hadsereg nemrégiben jelentette be, hogy megmentett egy újabb chiboki diáklányt, Lydia Simont, akit a Boko Haram dzsihadista szervezet fegyveresei raboltak el 2014-ben. Lydia Simont három gyermekével együtt mentették ki, öt hónapos terhes volt, amikor megtalálták. A Boko Haram 2014-ben 276, többségében keresztény iskolás lányt hurcolt magával Chibokból, és bár néhányan visszanyerték szabadságukat, több mint 80 lány sorsa továbbra is ismeretlen.

Onakoya rekordkísérlete és jótékonysági tevékenysége így nem csupán sportteljesítményként, hanem egy olyan országban élő emberek reményének szimbólumaként is értelmezhető, ahol a társadalmi és biztonsági problémák továbbra is súlyos kihívást jelentenek.