Hideg van: ha kedves a pénztárcája, megfontoltan fűtsön

Hiába köszöntött be a tavasz, nem kecsegtet felmelegedéssel a meteorológiai előrejelzés a közeljövőben. Ilyenkor sokan hajlamosak rutinból feljebb tekerni a lakásban a termosztátot, pedig a fűtési idénynek már vége, aminek anyagi vonzata is van. Különösen annak ajánlatos átgondolnia a költségeit, aki H tarifás árammal melegíti otthonát.

Ha valaki azt gondolná, hogy a fűtési idény kifejezés napjainkban már értelmezhetetlen, annak tisztában kell lennie azzal, hogy az elektromos hálózat H tarifája szigorúan alkalmazkodik a naptári napokhoz. Április 15-én megszűnt az idény jelleggel működő kedvezményes hőszivattyús fűtési lehetőség, hiszen a hivatalos meghatározás szerint a 157/2005. (VIII. 15.) kormányrendeletben foglaltak alapján az úgynevezett fűtési idény mindig az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak.

A kedvezmény tavasszal háttérbe szorul

Hőszivattyús rendszerrel lehetőség van a megújuló energiaforrásokhoz szánt, kedvezményes H tarifa igénybevételére, amivel csökkenthetők a fűtési költségek. A H árszabás lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológiák támogatása. A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe.

A H tarifás árszabással az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hőellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat – írja tájékoztatójában az e.on. Ez a kedvező ár a mindenkori vezérelt árszabásnál nem lehet magasabb.

Csakhogy annak a fogyasztónak, aki az általános vagy vezérelt mérője mellé igényli a H árszabást is, a mérőhelyen mindhárom árszabásnak megfelelően külön mérőberendezést kell felszereltetnie, ami nem olcsó mulatság.

Csínján a fűtéssel április közepétől

A H tarifa azonban valóban kecsegtetőnek tűnik, hiszen 22-24 forintba kerül kilowattóránként, miközben hagyományos módon történő áramhasználat 36 forint, feltéve, hogy a fogyasztó belül marad a rezsicsökkentett keretben. Tudniillik annak, aki túllépi a 210 kilowattórás havi limitet, már a duplájára, 70 forint fölé ugrik a fizetendő díja.

Aki viszont a mostani hideg tavaszi napokban is rutinból működteti elektromos fűtőberendezését, megfeledkezve a H tarifás időszak végéről, könnyen lehervadhat a mosoly az arcáról, amikor szembesül azzal, hogy az április 15. utáni fűtési áramfogyasztását minimum jó harmadával drágábban számítja majd meg a szolgáltatója.