Rekordmennyiségű orosz gáz érkezett a Török Áramlaton keresztül

Az RBC és az RBK jelentése alapján áprilisban rekordmennyiségű földgázt szállítottak Oroszországból Európába a Török Áramlat gázvezetéken keresztül, Magyarország pedig a legfontosabb vevő volt ebben az időszakban.

Április első felében, a hónap 16-ig tartó időszakban a Gazprom összesen 543,3 millió köbméter gázt küldött az Európai Unióba a török útvonalon, ami 3,4 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, és az elmúlt négy év legmagasabb értéke ebben az időszakban. Azonban ez 16,8 százalékkal kevesebb, mint március első két hetében.

2024 januárja óta a Gazprom több mint 8,245 milliárd köbméter gázt pumpált Európába, 27%-os növekedést mutatva az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor Európa teljes gázimportja 2024 eleje óta 4,4%-kal csökkent.

Magyarország és Görögország kiemelkedően növelték az orosz gáz vásárlását áprilisban a Török Áramlaton keresztül, míg más dél-európai országok, mint Románia, Bulgária, Szerbia és Észak-Macedónia csökkentették a vásárlásaikat ezen az útvonalon. Magyarország 59,2 százalékkal, míg Görögország 3,6-szorosával növelte az importot.

Annak ellenére, hogy az európai fűtési szezon véget ért és a helyi földalatti gáztárolókban jelentős tartalékok állnak rendelkezésre, az EU továbbra is tölti a tárolókat. Az iparági szakértők a gázárak csökkenése miatt növekedést várnak az EU-ban, ami tovább növelheti az orosz gáz iránti keresletet a kontinensen.

Jelenleg az ukrán gázszállítási rendszer és a Török Áramlat szolgálja az egyetlen útvonalat az orosz vezetékes gáz európai fogyasztóknak való eljutásában. A Gazprom Ukrajnával kötött megállapodása 2021-től 109,6 millió köbméter napi szállítási mennyiséget jelent, de 2022 májusában az ukrán fél korlátozta az orosz gáz befogadását a gázszállítási rendszer egyik betáplálási pontján. 2024-ben a cég átlagosan 39,2 millió köbmétert továbbít ezen az útvonalon naponta. A Török Áramlat tervezési kapacitása ugyanakkor 43,2 millió köbméter szállítását teszi lehetővé naponta, miközben az idei átlag eddig csupán 37,9 millió köbméter.

Az EU döntése és az ukrán gázszállítási rendszer strapabírása befolyásolhatja az orosz gázexport szintjét a jövőben. Az ellátást az ukrán tranzit megszakításának veszélye is aláhúzhatja: ha november-decemberig nem születik egyértelmű megállapodás a folytatásáról, akkor Szlovákia, Ausztria és Magyarország a tél elején nagy valószínűséggel a minimális földalatti gázkivonásra fog törekedni a gáztárolókból, a jelenlegi gázimportot a maximumra növelve.