Molnár Róbert nem indul újra Kübekháza polgármesteri posztjáért

Molnár Róbert, aki huszonkét éve tölti be Kübekháza polgármesteri tisztségét, bejelentette, hogy sem ő, sem képviselői nem jelöltetik újra magukat a következő választáson.

Molnár Róbert és csapata 2002 óta irányítja a falut, és egy online sajtótájékoztató keretében hangoztatta, hogy a falu volt számukra a legfontosabb, és a közös munka során mindig a falu érdekeit tartották szem előtt. A polgármester kijelentette, hogy készek segíteni az új vezetőségnek, és arra buzdította a kübekháziakat, hogy olyan új vezetőket válasszanak, akik méltók a közbizalomra és folytatni tudják az általuk megkezdett munkát.

Molnárék számos projektet valósítottak meg a Szeged agglomerációjához tartozó községben, többek között egy bölcsődét hoztak létre közösségi összefogással, és egy konténerházat építettek egy helyi hajléktalan számára. A polgármester, aki a Mindenki Magyarországa Néppárt alelnöke is, a 2022-es kampány során támogatta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet.

Molnár a magyar–román–szerb hármashatáron fekvő faluban nőtt fel, és már gyermekként aktív résztvevője volt a falu közéletének. Politikai karrierje során az FKGP-ben töltött be különböző pozíciókat, és a Csongrád Megyei Hírlap tudósítója is volt, mielőtt 1998-ban országgyűlési képviselővé választották. A frakcióbeli nézeteltérések miatt később kizárták a pártból, és elvesztette jegyzői megbízatását is.

Molnár Róbert mindig nagy többséggel nyerte meg a választásokat, legutóbb 2019-ben mindenki rá szavazott, mivel nem volt kihívója. A polgármesteri posztról való távozása jelentős változást hozhat a község életében. A visszavonulását nem indokolta részletesen, csupán annyit mondott: „Eltelt 22 év, és mérleget kellett vonnunk, és úgy gondoltuk, olyan kerek ez a mögöttünk lévő 22 év, hogy elhatároztuk, ezt számunkra most kell befejezni”.

A sajtótájékoztatón Molnár Róbert visszaemlékezett az elmúlt évtizedek munkájára, és elmondta, hogy 23 évvel ezelőtt a kis dolgozószobában ültek a dohányzóasztal körül, és elkezdtek álmodni egy olyan jövőről, amelyben láttak egy szép Kübekházát, egy rendezett falut, amely kulturált, lakható és léteznek közösségi kapcsolatok. Beszédében kiemelte, hogy bár sokszor mély, kilátástalan állapotban voltak, pénzhiánnyal küzdött a település, mégis sikerült elérniük, hogy nincs adósságuk, nem vitték csődbe a falut, és épülhetett, szépülhetett a közösség.

Molnár hangsúlyozta, hogy 2002-ben, amikor megválasztották őket, egy íratlan fogadalmat tettek, amely úgy szólt, hogy mindenkinek a vezetői lesznek, azoké is, akik szeretik őket és azoké is, akik nem. Ez az íratlan fogadalom öt ciklus során, 22 éve tartott, és mind a mai napig is tart. Végül azt kívánta Kübekházának, hogy válasszanak olyan vezetőket a falu élére, akik már részt vettek a közösségi munkában, akik benne voltak a közszolgálatban, akik életvitele, személyisége, tisztessége, ismertsége olyan, ami méltóvá teszi őket arra, hogy azt a munkát, amit a jelenlegi testület megkezdett, folytassák.