Magyarország aranytartalékának jelentős növekedése

Magyarország aranytartaléka a 2018 előtti állapothoz képest harmincszorosára nőtt, ami a nemzetközi trendeket megelőzve, a biztonság és stabilitás erősítését szolgálja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) aranytartalékának növelése a lehető legjobbkor valósult meg, amikor az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma ismét a figyelem középpontjába került. A 2020-as évek válságai, mint a Covid-járvány és a geopolitikai feszültségek, bizonytalan piaci környezetet teremtettek, amelyben az aranytartalék szerepe felértékelődött. A világgazdaság az elmúlt évtizedek legnagyobb globális inflációs hullámát követően, a 2010-es évek egyensúlyát és növekedését válságok rázták meg.

Az aranytartalék növelésének helyességét az elmúlt évek turbulens világgazdasági és nemzetközi tőkepiaci folyamatai is alátámasztják. A jegybankok világszerte, válaszul a változó gazdasági környezetre, növelik aranytartalékaikat. A jegybanki aranyvásárlások 2021-ben és 2022-ben emelkedtek, 2022-ben történelmi csúcsot döntve 1082 tonnával, míg 2023-ban a globális arany iránti kereslet 4899 tonnát tett ki, ami új történelmi rekordot jelent.

A Magyar Nemzeti Bank 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, amely a második világháborúig emelkedett, majd a háború végén az MNB "Aranyvonatán" kimenekített aranytartalék hiánytalanul visszakerült az ország tulajdonába. A rendszerváltás idején az aranytartalék 46 tonnáról 3,1 tonnára csökkent, és 2018-ig változatlan maradt.

A MNB a legtöbb országot megelőzve már 2018-ban döntött az aranytartalék jelentős növeléséről, megtízszerezve az akkori állományt. A Covid-járvány alatt tovább emelte, megháromszorozva a tartalékot. 2021-ben további 63 tonna arany vásárlásával a magyar aranytartalék 94,5 tonnára nőtt. Ezzel Magyarország nemcsak a nemzetközi trendet, de a régiós jegybankokat is megelőzte, amelyek csak 2023-ban jelentették be saját vásárlási programjaikat.

A magyar aranytartalék növekedése a nemzet-, és gazdaságstratégiai szempontokat figyelembe véve történt, és a 2018 előtti állapothoz képest harmincszorosára emelkedett, így Magyarország jelentős aranytartalékkal erősíti stabilitását. Magyarország továbbra is tartja az első helyét az egy főre jutó aranytartalék nagyságát tekintve a régióban 0,32 unciával, megelőzve Lengyelországot (0,30 uncia) és Bulgáriát, valamint Szerbiát (0,20-0,20 uncia).

Szerző: Veres István Attila, a Magyar Nemzeti Bank Pénz- és devizapiac igazgatóságának vezetője.