Kézfogás és tanácsok a kampányút szélén

Magyar Péter és Szentkirályi Alexandra a Széll Kálmán téren gyűjtötték az aláírásokat, ahol a kampány hivatalos kezdetén találkoztak, és egymásnak tanácsokat is adtak.

A Fidesz jelöltjének kampányfőnöke, Hidvéghi Balázs azonban nem fogadta el Magyar kézfogását, mondván, hogy "becstelen emberrel" nem ráz kezet. Magyar Péter, aki szerdán kezdte meg országjárását és első állomásaként Gyulára látogatott el, sok sikert kívánt Szentkirálynak, és azt javasolta, hogy "esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjatok Budapestnek". Szentkirályi Alexandra, aki a napokban mutatta be a programját, és amelyre már Karácsony Gergely főpolgármester is reagált, az orbánozás abbahagyását tanácsolta Magyarnak. A kézfogás után Magyar Hidvéghi Balázzsal is kezet szeretett volna fogni, de Hidvéghi ezt visszautasította, mire Magyar vállon veregetve megjegyezte, hogy „a szeretet és az összefogás”.

Szentkirályi Alexandra már a kampányidőszak első napján összegyűjtötte az indulásához szükséges ötezer aláírást, ezzel ő lett az első főpolgármester-jelölt, akinek ez sikerült. Hidvéghi Balázs bejelentette, hogy a szükségesnél több aláírást gyűjtöttek össze, és az aláíróíveket még szombaton le is adják a Nemzeti Választási Irodában. A Fidesz kampányfőnöke szombaton jelentette be, hogy Szentkirályi Alexandra stábja már összegyűjtötte, sőt meg is haladta a jelöléshez szükséges 20 ezer támogatást.

Az önkormányzati és európai parlamenti választásokat idén egy napon, június 9-én rendezik, így a kampányok április 20-án kezdődtek. A kampány első napján számos párt tartott kampánynyitót, többek között a Fidesz, a Momentum, a DK, az MSZP és Párbeszéd, valamint Vitézy Dávid is. Budapesten jelenleg öt jelölt jelentette be indulását: Karácsony Gergely főpolgármestert pártja, a Párbeszéden kívül az MSZP, a DK és a Momentum támogatja, vele szemben indul a BKK korábbi vezetője, Vitézy Dávid, akit a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP támogat – illetve javára lépett vissza pénteken a jobbikos Brenner Koloman –, míg a Mi Hazánk Mozgalom Grundtner Andrást indítja, míg a Szabad Ország Mozgalom Kajtor Dávid exrendőrt indítja.

A három legesélyesebb jelöltet, Karácsony Gergelyt, Vitézy Dávidot és az aláírásokat elsőként összegyűjtő Szentkirályi Alexandrát a Budapestet érintő legégetőbb kérdésekről és az erre tett ígéretükről ebben a cikkünkben írtunk. Szentkirályi Alexandra egyébként szerdán indította el kampányát, az egykori kormányszóvivő hét pontban foglalta össze programját.

A zuglói önkormányzati választásokon az MSZP népszerűségvesztése miatt az Összefogás Zuglóért Egyesület színeiben indulnak el a Horváth Csaba polgármestert támogató jelöltek. Az Összefogás Zuglóért Egyesület, amely sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzatnál, a zuglói MSZP fedőszerve lehet, és a Fővárosi Önkormányzat Pro Cultura Urbis Közalapítványától a maximális összeget, 6 millió 496 ezer forintot nyert el egy eseményre, amely a kampánynyitány napján kerül megrendezésre. Az egyesület elnöke, Békefi László, a helyi MSZP elnök, Tóth Csaba bizalmi embere, és korábban az MSZP delegáltja a zuglói önkormányzat Jogi ügyrendi bizottságában. Az egyesület korábban magának a helyi MSZP elnöknek, Tóth Csabának is intenzíven kampányolt. Karácsony Gergely, aki korábban zuglói polgármesterként tevékenykedett, pontosan ismerheti az Összefogás Zuglóért Egyesület hátterét, hiszen az egyesület 2014-es polgármester-jelöltségét még támogatta is.

Szentkirályi Alexandra a Széll Kálmán téren beszállt az ajánlások gyűjtésébe, és a Telexnek adott interjújában kifejtette, hogy abszolút érzi maga mögött a miniszterelnök támogatását, és pénteken Orbán Viktorral is találkozott. A fideszes főpolgármester-jelölt kijelentette, hogy ha a valódi jelöltekkel, valódi irányítókkal lehet vitatkozni, akkor áll elébe, de szerinte Karácsony Gergely nem ő az, hanem Gyurcsány Ferenc. Szentkirályi azt is ígérte, hogy ha ő lesz a főpolgármester, visszahozza a Budapestinfókat, amelyekre minden sajtóorgánumot szívesen vár. Az interjúban kijelentette, hogy nem tervez visszalépni Vitézy javára, és arra készül, hogy megnyerje a választást. Orbán Viktorral kapcsolatban azt mondta, hogy a miniszterelnök dicsérte a kampányát, és számít arra, hogy Orbán később még aktívan részt fog venni a kampányában.