Kerékpáros felvonulás miatt forgalomkorlátozások Budapesten

Ma délután kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk a Budapesti autósoknak, amelyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentett be. A police.hu oldalon közzétett információk alapján 15 órától 20 óráig több fővárosi útvonalon is korlátozások lépnek érvénybe.

A Soó Rezső sétánytól kezdődően a Hősök teréig húzódó útvonal egyes szakaszait szakaszosan és időszakosan lezárják, beleértve a rakpartokat, az Attila utat, az Alagút utcát, az Alagutat és a Lánchidat is, amelyeket időszakosan teljes szélességében zárhatnak le. A pontos útvonal a Soó Rezső sétány - Räde Károly sétány - Borbás Vince sétány - Üllői út - Ferenc körút - Petőfi híd - Egyetemisták parkja - Egry József utca - Valdemar és Nina Langlet rakpart - Raoul Wallenberg rakpart - Friedrich Born rakpart - Döbrentei tér - Attila út - Alagút utca - Alagút - Clark Ádám tér - Széchenyi Lánchíd - Széchenyi István tér - József Attila utca - Andrássy út - Hősök tere - Olof Palme sétány - Zichy Mihály út - Napozórét útvonalon halad.

Az I Bike Budapest 2024 rendezvény keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) által meghirdetett szezonnyitó kerékpárosbarát hétvégéhez több mint 80 vendéglátóhely, szálláshely és látványosság csatlakozott, amelyek mindegyike megfelel a kerékpárosbarát hálózat alapvető kritériumainak. A rendezvény mostani fő célja, hogy elfogadhasson 12 pontot a fővárosi önkormányzattól, amelyek között szerepel a forgalomarányos kerékpáros költségvetési keret létrehozása, a Lánchíd biztonságos megközelíthetősége, a sebesség- és zajcsillapítás a lakóövezetekben és kerületközpontokban, valamint a Bubi továbbfejlesztése.

Coates Ádám, a rendezvény egyik ötletgazdája szerint a cél az, hogy a Föld napjához kapcsolódóan a résztvevők együttesen 40 075 kilométert tekerjenek meg, amely távolság a Föld egyenlítőjének hosszával egyezik meg. A játékhoz bárki csatlakozhat, aki rendelkezik okostelefonnal és kerékpárral, a Kerékpárosbarát alkalmazáson keresztül.

Az esemény a korábbi években már sok tízezer biciklist vonzott, és a programhoz csatlakozó szolgáltatók különféle kerékpárosbarát szolgáltatásokat kínálnak, mint például kulacstöltés, biztonságos biciklitárolás és alapvető szervizelési lehetőségek. Az I Bike Budapest rendezvény 15 órakor indul a Népligetből, a Petőfi hídon keresztül mennek át Budára, ahol az alsó rakparton tekernek végig, majd az Alagúton és a Lánchídon keresztül érnek vissza a pesti oldalra, a bringaemelés pedig 17 órakor lesz a Városligetben a Napozóréten. Az időjárásra is érdemes odafigyelni, mivel az Időkép előrejelzése szerint eső várható és a hőmérséklet 14 fok körül alakul, így az esőkabát hasznos lehet a résztvevők számára.

Eközben az utakon

Magyarország útjain is kezd élénkülni a forgalom. Az Útinform tájékoztatása szerint az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, a gödöllői kihajtó előtt egy személyautó a szalagkorlátnak hajtott. A 26-os kilométernél a sérült jármű a kihajtósávot és a külső sáv egy részét foglalja el.

Az M1-es autópályán három hosszabb szakaszon folynak burkolatfelújítási munkák. Bicske térségében, a komáromi és nagyszentjánosi csomópontok között, majd az M15-ös autópálya csomópontja után számítsanak forgalomterelésre, melyeknél az egyik irány forgalma a szemközti oldalra átterelve halad.

Az M3-as autópályáról, a Vásárosnamény felé vezető oldalon, az M0-s autóúti csomópont előtt, a 12-es kilométernél lévő Szilas pihenőhelyet lezárták felújítási munkák miatt, ezért nem lehet ott kihajtani, más útvonalon megközelíthető a parkoló.