Piti ügyön bukhatott el a győri rendőrkapitány

Egy aprócska ügy miatt kerülhetett bajba a győri rendőrkapitány, aki már hónapok óta börtönben van.

A győri rendőrkapitányt, aki ezredesti rangban szolgált, 2021 szeptember 1-jén vették őrizetbe hivatali bűncselekmények gyanúja miatt. Az őrizetbe vétel pontos okát hivatalosan még mindig nem közölték, annak ellenére, hogy már több mint fél évvel ezelőtt történt az eset. A Telex által szolgáltatott információk szerint az ügyben további személyek is érintettek lehetnek, hiszen újabb tucatnyi embert hallgattak ki a hatóságok, és közülük egy személyt már letartóztattak is.

„A fejünk felett zajlik az egész” – egy győri társasházban január óta nincs gáz

Egy győri társasház két lépcsőházában a fűtési idény közepén leállították a gázszolgáltatást, a lakók kénytelenek voltak villanyradiátorral vagy más eszközzel gondoskodni a lakásuk felmelegítéséről. Az érintettek arról számoltak be a 24.hu-nak, hogy a helyzet hónapok óta változatlan, és egyöntetűen a közös képviseletet ellátó önkormányzati cégre panaszkodnak.

Január 17-e óta a gáz el van zárva, így csináltuk végig a fűtési időszakot. A nyomáspróba alapján a gázórát, illetve a lakáson belüli gázcsövet is cserélni kellene, de a Győr-Szol ezt a mai napig nem csinálta meg, pedig azóta már eltelt három hónap. Ez az önkormányzati tulajdonú lakásokban az cég dolga lenne, mégsem történik semmi – mondta el a 24.hu érdeklődésére az 14-es lépcsőház egyik önkormányzati lakásában jelenleg három gyerekkel élő Kósa Zoltánné Tímea.

Penész a falakon és a ruhákon is megjelent, a kedvenc kabátomat emiatt ki kellett dobnom – panaszolja Tímea. A 16-os lépcsőházban egy saját tulajdonú lakásban él Konfai Ildikó, aki az előző cikkünkben szintén nyilatkozott, és több dolgot is furcsának tart az ügyben.

A Győr-Szol Zrt.-nek küldött megkeresésben jeleztük: a lakók beszámoltak arról a gyanújukról, hogy a Győr-Szol vezérigazgatójának – Prédl Antalnak – a tulajdonában lévő lakást a javítási, felújítási munkálatok során megkülönböztetett, kivételezett bánásmódban részesíthették.

A Győr-Szol válasza szerint „2024. március 28-án a gázszolgáltatás mindkét épületben helyreállt, a közös vezetékek javítása elkészült. A lakások időbeni bekapcsolhatóságát a lakáson belüli szükséges munkálatok elkészülte határozza meg.” Az ügyben Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét is kerestük, de nem kaptunk tőle választ.

A Stadion utca 14-16. szám alatti épületek 1968-ban épültek. A társasházzá alakulásuk 1996 évben történt meg, ezen időpont óta a közös képviseletet az Inszol Rt. majd jogutódja, a Győr-Szol Zrt. látja el.

A Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati és kommunikációs csoportvezetője, Ozsvárt Tamás szerint a közös képviselet már az elmúlt év májusában felhívta a figyelmet arra, hogy a gázvezetékek elavultak, és javasolta a lakóközösségnek a rekonstrukciós folyamat megkezdését. A GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. szerint jegyzőkönyv bizonyítja, hogy tavaly szóltak, de a közgyűlésen a tulajdonosok nem fogadták el az akkori árajánlatokat, leszavazták az épület gázvezetékrendszerének javasolt felújítását.

A lakók azonban továbbra is háborognak az állapotok miatt. „Lényegében otthagytak bennünket bármiféle alternatíva vagy segítség nélkül. A teljes gázrendszer cseréjéig mindenkinek magának kell megoldania a fűtést, illetve sok helyen meleg víz sincsen. Sok idős ember lakik itt, és Gyárváros egyébként is egy szegényebb környéke Győrnek. A társasházban rettenetes a hangulat, mindenki köhög és betegeskedik” – jellemezte a korábbi riportunkban az állapotokat a Stadion utca 14.-ben, saját tulajdonú lakásban élő Tolnai Marcián, aki szerint a helyzet, illetve az önkormányzati társasházkezelő cég hozzáállása azóta sem javult.