Az Apple hamarosan megnyithatja az iPhone-ok NFC rendszerét

Az Apple közel áll ahhoz, hogy megnyissa az iPhone-ok érintés nélküli mobilfizetési rendszerét, amely jelentős változást hozhat a mobilfizetések terén. A változásra az Európai Unió trösztellenes szerveinek jóváhagyása szükséges, amelyet az Apple egy korábbi monopóliumellenes vizsgálat eredményeként ígért meg.

Az Apple már korábban ígéretet tett arra, hogy megszünteti az Apple Pay monopolhelyzetét, amelyet az Európai Bizottság 2020-ban indított monopóliumellenes vizsgálat váltott ki. A vizsgálat során felmerült, hogy az Apple Pay megsérti az uniós versenyszabályokat.

A technológiai óriás, amely a globális évi forgalmának akár 10 százalékát is kitevő bírságtól tartva, úgy döntött, hogy más szolgáltatók számára is hozzáférhetővé teszi az NFC-alapú, érintésmentes fizetési rendszert.

Eddig kizárólag az Apple Pay használata volt lehetséges az iPhone-okkal történő mobilfizetéshez, de a változásoknak köszönhetően más fejlesztők is hozzáférhetnek majd az NFC-technológiához.

A Reuters forrásai szerint az EU illetékesei akár már májusban jóváhagyhatják az Apple javaslatát, amelyet néhány ponton még finomítani kellett.

Az Apple azt is ígérte, hogy a változások során biztosítani fogja a hitelesítési funkciókat, mint a Face ID és a Touch ID, valamint lehetővé teszi az alapértelmezett fizetőalkalmazás beállítását.

Amennyiben minden technikai részlet tisztázódik, a Bizottság a legjobb esetben májusban, de legkésőbb a nyár folyamán elfogadhatja az Apple javaslatát, így az iPhone felhasználók számára új lehetőségek nyílhatnak meg a mobilfizetés terén.

A francia meló és az örökösödési adók

Az Európai Unióban nem csak a technológiai óriásokkal kapcsolatos változásokra kell figyelni, hanem a gazdasági és társadalmi kihívásokra is. A baby boomer generáció öregedése és a jelentős vagyonátadások miatt egyre nagyobb vita folyik az örökösödési adók kivetéséről. Az Egyesült Államokban 2045-ig várhatóan 90 000 milliárd dollárnyi vagyont fognak átruházni, ami jelentős hatással lehet a költségvetésekre.

Az örökösödési adó politikailag kényes téma, és sokan úgy érzik, hogy a már adózott jövedelmeket nem lenne szabad újra megterhelni. Az Ipsos MORI felmérése szerint a válaszadók 43%-a "igazságtalannak" tartotta az örökösödési adót, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban a hagyatékok kevesebb mint 5%-át terheli ez az adó.

Az EU Tax Observatory javaslata szerint a nemzetközi adórendszereket úgy kellene átalakítani, hogy a leggazdagabbakat jobban megadóztassák. A javaslatot Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász is támogatja, aki szerint a milliárdosok adóelkerülése káros hatással van a társadalmi összetartásra és a demokratikus struktúrákra.

A javaslat lényege az lenne, hogy a világ milliárdosainak összesített vagyonára 2%-os adót vetnének ki, ami évi 250 milliárd dollár plusz bevételt jelenthetne a világ kormányainak. Az adókivetés célja az lenne, hogy a gazdagokat, különösen a világ leggazdagabb 2750 milliárd dollárját jobban megadóztassák, miközben elkerülhető lenne a kétszeri adóztatás, amely az örökösödési illetékek esetében súlyos teher.