5 adómentes megtakarítási forma

A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték azokat a megtakarítási lehetőségeket, amelyek esetében a befektetők mentesülhetnek a nyereség utáni adófizetés alól.

2024 júliusa óta a befektetéseink után nem csak 15% kamatadót, hanem további 13% szociális hozzájárulási adót is fizetnünk kell, azonban vannak kivételek. Az állampapírok, különösen az inflációkövető változatok, rendkívül népszerűek lettek, mivel a magas infláció miatt a kamatuk a 17-19%-ot is meghaladhatja. Az ilyen típusú állampapírok, mint például a Prémium Magyar Állampapír, adómentesek, tehát sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulási adót nem kell utánuk fizetni.

A lakástakarékpénztárak esetében 2018-ig 30%-os állami támogatást élveztek, de ez a támogatás megszűnt, majd 2023-ban újra bevezették az akár 30% egyszeri jóváírást. A jelenlegi kínálatban három szereplő van jelen, és az LTP-k továbbra is adómentesek.

A tartós befektetési számla (TBSZ) esetében, ha a befektetést a gyűjtőév után legalább 5 évig hagyjuk a számlán, akkor a nyereség teljes mértékben adómentes. Az egészségpénztáraknál a befizetett személyi jövedelemadó 20%-áig terjedő adóvisszatérítés vehető igénybe, és a nyereség itt is adómentes.

Végül az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes adómentesség akkor érhető el, ha a tag már nyugdíjas és legalább 10 éve tagja a pénztárnak. Ezek a megtakarítási formák lehetővé teszik, hogy a befektetők maximalizálják hozamukat az adók megfizetése nélkül.