A magyarok külföldi nyaralásai: drágulás ellenére is nő az érdeklődés

A külföldi nyaralások iránti érdeklődés nem csökken Magyarországon, sőt, az előfoglalások száma már a második egymást követő évben meghaladja az előző évi adatokat, annak ellenére, hogy az árak 5-10%-kal emelkedtek.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője, Bakó Balázs szerint a turizmusra gyakorolt negatív hatások, mint például háborúk vagy egészségügyi válságok, gyors visszaesést okozhatnak, de a helyzet javulásával a turizmus is hamar visszarendeződik. Ezt példázza Tunézia, ahol egy 2015-ös terrortámadás óta most kezd újra népszerűvé válni a turizmus, részben azért, mert az utak ár-érték aránya hasonló az egyiptomi nyaralásokhoz.

Az előfoglalási időszakban, amely tavaly december és idén március vége között tartott, jelentős volt az érdeklődés, és az előfoglalások száma 15%-kal volt nagyobb a 2023-as évhez képest, ugyanis ilyenkor akár 20-30%-kal kedvezőbb árakon lehet lefoglalni a nyaralásokat. Ezzel szemben viszont jelentősen csökkent a last minute nyaralások kínálata és száma is.

A külföldi nyaralások árai azonban emelkedtek, a charterjáratok és szállásdíjak drágulása miatt 5-10%-os árnövekedésre kell számítani. A forint árfolyamának ingadozása további drágulást okozhat. Az utazási irodák 8%-ot meg nem haladó árváltozást hajthatnak végre az indulás előtt több mint 20 nappal, de ennél nagyobb drágulás esetén tájékoztatniuk kell az utasokat, akik emiatt elállhatnak a foglalástól, és visszakérhetik a pénzüket. A tapasztalat azonban az, hogy a magyarok az árfolyam jelentős ingadozása esetén sem mondják vissza a nyaralásaikat.

A magyarok továbbra is előszeretettel utaznak Görögországba, Spanyolországba, Törökországba és Egyiptomba. Az IBUSZ-nál különösen népszerű a Jón-tengerparti Parga, amely már charter repülőjárattal is elérhető. Az árak széles skálán mozognak: apartmanos elhelyezéssel, ellátás nélkül heti 200 ezer forint/főtől kezdődnek a görög és spanyol tengerparti nyaralások, 3-4 csillagos szállással, félpanzióval pedig 300-350 ezer forintba kerülnek ugyanezek az utak, míg a török utak 400 ezer forint környékéről indulnak, de itt már 5 csillagos hotelekkel, all inclusive ellátással.

Az egzotikus úti célok iránt is nő az érdeklődés, bár a magas repülőjegyárak miatt egy ázsiai nyaralás két személyre 1,5 millió forint alatt nem valósítható meg. A magyar utasok egyre inkább a magasabb minőséget keresik, és hajlandóak többet fizetni a jobb szállásért és ellátásért.