Kína nagyvárosai aggasztó mértékben süllyednek

Kína 82 nagyvárosa közül több mint a fele szenved a süllyedés problémájától, ami komoly veszélyt jelenthet a lakosságra, derült ki egy friss kutatásból.

A jelenség során a földterület lesüllyed a környezetéhez képest, ami felgyorsíthatja az éghajlatváltozás miatti helyi tengerszint-növekedést. A süllyedés nemcsak az infrastruktúrát, mint az utakat és épületeket károsíthatja, hanem vízelvezetési problémákat is okozhat, mivel a víz nem tud elszivárogni a süllyedő területekről. A kutatás szerint Kína part menti területeinek közel negyede kerülhet tengerszint alá a következő száz évben.

A süllyedés már most is több tízmillió ember életét veszélyezteti, és a helyzet tovább romolhat, ha a népesség növekedése mellett az oceánszint emelkedése is folytatódik.

Ez az első alkalom, hogy műholdas adatok segítségével rendszerszerűen mérték a kínai városok süllyedését. A szakértők szerint a süllyedés Európában és az Egyesült Államokban is jelen van, de nem olyan mértékű, mint Ázsiában, ahol sok nagyváros folyók torkolatainál épült ki. Az ilyen területeken a nehéz épületek és a talajvíz kiszivattyúzása miatt gyakran süllyed a föld.

A süllyedés mérése segíthet a városok tervezésében, és bizonyos esetekben a folyamatot meg is lehet állítani. Tokió példája mutatja, hogy ahol a süllyedés fő oka a talajvíz kiszivattyúzása, ott a szabályozások szigorításával sikerült stabilizálni a területeket. A huszadik században Tokió egyes részei majdnem öt métert süllyedtek, de a talajvízszabályozások bevezetésével megállították a süllyedést.