Németországban orosz szabotázsakciót hiúsítottak meg

Németországban a hatóságok lefülelték és letartóztatták a két német-orosz kettős állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szabotázsakciót terveztek az Ukrajnának szánt német katonai segélyszállítmányok ellen.

A The Kyiv Independent, a Der Spiegel és a FAZ értesülései szerint a német szövetségi ügyészség közleményében megerősítette, hogy intézkedniük kellett a két állampolgár ellen, akiket az orosz hírszerzés megbízásából tervezett szabotázsakcióval vádolnak. Az ügyészség szerint a cselekmények célja az volt, hogy aláássák Németország által Ukrajnának az orosz agressziós háborúval szemben nyújtott katonai támogatást.

A vádak alapján a két férfi amerikai bázisokat és ipari létesítményeket célozott meg Németországban, bombatámadások és gyújtogatások elkövetésével. A tervezett akciók még előkészületi szakaszban voltak, a gyanúsítottak már felmérték a terepet és fényképeket készítettek a potenciális célpontokról. Az egyik letartóztatott személy, Dieter S., korábban, 2014 és 2016 között a Donbaszban harcolt az orosz erők oldalán, és mivel Németországban a donbaszi szakadár népköztársaság fegyvereseként terrorszervezetként tartják számom, ezért is eljárás indulhat ellene.

A két férfit szerdán vették őrizetbe a bajorországi Bayreuthban, ahol a hatóságok kémkedés gyanújával tartottak házkutatást a munkahelyükön és az otthonaikban. Dieter S. 2023 októbere óta különböző forgatókönyvekről egyeztetett egy orosz titkosszolgálathoz köthető személlyel, ezekben Németországban található katonai létesítmények elleni robbantásos és gyújtogatásos támadásokról volt szó. Alexander J. pedig bűntársa segítségével katonai célpontokról gyűjtött információkat, majd a katonai felszerelésről készített fényképeket és videófelvételeket elküldte orosz titkosszolgálati kontaktjának. A potenciális célpontok között a bajorországi Grafenwöhr katonai gyakorlótér is szerepelt, ahol az amerikai Abrams harckocsik használatára kapnak kiképzést az ukrán katonák.

Ez az eset tovább erősítette az európai hatalmak aggodalmait, mivel fennáll a gyanú, hogy Moszkva az egész kontinensen kísérel meg hasonló hadműveleteket végrehajtani. Az elmúlt hónapokban több országban is letartóztattak gyanúsítottakat, akiket azzal vádolnak, hogy Oroszországnak kémkedtek vagy más módon működtek együtt az orosz hírszerzéssel.

Annalena Baerbock német külügyminiszter behívatta a berlini orosz nagykövetet, miután a német hatóságok letartóztattak két férfit, akik a gyanú szerint Moszkva megbízásából amerikai katonai támaszpontok ellen terveztek merényletet Németországban. Nancy Faeser német belügyminiszter szerint Németország továbbra is komoly támogatást nyújt Ukrajnának, és nem engedi, hogy megfélemlítsék.