Németországban azonosították az Ukrajnából elvitt gyermekeket

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) információi szerint a Németországban "megtalált" ukrán gyermekek többsége törvényes gyámjukkal érkezett, akiket az ukrán média szerint az oroszok hurcoltak el a háborús övezetből.

A BKA csütörtökön közölte, hogy a kiskorúakat több esetben Oroszországon keresztül, illegálisan vitték el Ukrajnából, de nem adott részleteket arról, hogy pontosan kik, hogyan és mikor történt ez, illetve hány gyermek érintett. Az ukrán fél által összeállított listák alapján nemzetközi szervezetek segítségével keresték meg a gyerekek tartózkodási helyét.

Marija Lvova-Belova, az orosz gyerekjogi biztos szerint Ukrajna "mitológiai rendszert" hozott létre az állítólag Oroszországba "deportált" gyerekekkel kapcsolatban, hozzátéve, hogy sok gyermek már a szüleivel van otthon vagy más államokban, és nem választották el őket a legközelebbi rokonaiktól.

Az ukrán országos rendőrség szerint a német kollégáikkal való együttműködés eredményeként sikerült azonosítaniuk Németországban azt a 161 ukrán gyermeket, akiket állítólag Oroszország hurcolt el. Ivan Vihivszkij, az ukrán országos rendőrfőnök és Holger Münch, a BKA vezetője közötti berlini megbeszélésen került szóba ez az információ.

Az ukrán rendőrség szerint a német bűnüldöző szervekkel való együttműködésnek köszönhetően sikerült dokumentálni az ukrán gyermekek kitoloncolását és erőszakos elszállítását.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly márciusban elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Lvova-Belova letartóztatását, azzal a váddal, hogy törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából. Moszkva válasza szerint nem ismeri el az ICC joghatóságát, így annak döntései számára érvénytelenek.