A Liverpool kiesett az Európa-ligából, Szoboszlaiék nem tudtak csodát tenni

A Liverpool labdarúgócsapata, Szoboszlai Dominikkel a soraiban, 1–0-ra legyőzte az Atalantát a labdarúgó-Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóján, de a múlt heti hazai pályán elszenvedett 3–0-s vereség miatt így is kiesett a sorozatból.

A csütörtöki játéknapot megelőzően a Liverpool formája ingadozott, hiszen a Premier League-ben az Old Traffordon elvesztett pontok után, az Atalanta elleni hazai vereség és a Crystal Palace elleni meglepetés vereség következett, ami hátrányba sodorta őket a bajnoki címért folytatott harcban. Az idény végén távozó Jürgen Kloppért is küzdöttek a játékosok, akik a kezdő sípszót követően azonnal nyomás alá helyezték az olasz csapatot. Szoboszlai Dominik ezúttal kezdőként lépett pályára, míg a gyengébben teljesítő Darwin Núnez a kispadon kezdte a meccset.

A liverpooliak mezőnyfölénye már a hetedik percben góllá érett, amikor Matteo Ruggeri kezezése miatt a játékvezető jogosan tizenegyest ítélt, melyet Mohamed Szalah magabiztosan értékesített, bár a mérkőzés során több ziccert is kihagyott. A magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik is aktívan vett részt a játékban, többek között egy távoli lövése is megnehezítette Juan Musso kapus dolgát, de érdemi megmozdulás nélkül, a 66. percben lecserélte Jürgen Klopp vezetőedző.

Az Atalanta nem adta fel, és bátran támadott, de a Liverpool védelme, köztük a hajrában lecserélt Alexander-Arnold is, állta a sarat. A második félidőben az olasz csapat előtt adódott az első nagy lehetőség, de Alisson hárította Éderson kísérletét.

A 66. percben Klopp lecserélte Szoboszlait, Szalah-t és Luis Díazt, ezzel jelezve, hogy kezd beletörődni a kiesésbe. A magyar középpályás sokat mozgott, de többször hibázott, és a szezon végére talán mentálisan is elfáradt.

Az utolsó percek eseménytelenül teltek, a játék élvezhetetlen volt, de az Atalanta számára ez nem jelentett problémát, hiszen ők folytathatják a sorozatot, a következő ellenfelük a Marseille lesz az elődöntőben. Az eredmény már nem változott, így Klopp utolsó nemzetközi meccsét a Liverpool kispadján a bergamói stadionban dirigálta.

Mivel szerdán a Manchester City és az Arsenal is kiesett a BL-ből, így az angol bajnoki versenyfutás mindhárom résztvevője a Premier League hajrájára koncentrálhat, igaz, az első helyen álló City (73 pont) még az FA-kupában is érdekelt, a második Arsenal és a harmadik Liverpool (71-71 pont) szezonjából már csak a 6 bajnoki forduló van hátra.

A másik angol csapat, a West Ham United is búcsúzott az EL-től. A londoni csapat is hamar vezetést tudott szerezni, a meccs végére azonban kifulladtak. A Bayer Leverkusen szezonbeli veretlenségét a West Ham nem tudta megtörni, így a német bajnoki címet már megszerző Leverkusen jutott tovább.

Az elődöntőben tehát Marseille-Atalanta és Roma-Leverkusen párharcokat rendeznek. Az olasz csapatok eredményeivel az is biztossá vált, hogy a Serie A az UEFA-koefficiens rangsor első két helyének valamelyikén végez az idei szezonban, így az olasz bajnokság 5. helyezettje is a Bajnokok Ligája alapszakaszában indulhat jövőre. Sőt, akár hat olasz részvevő is lehet, ha az Atalanta és a Roma egyike úgy nyeri meg az Európa-ligát, hogy nem végez a bajnokság első öt helyén.

A kupakiesés után a Liverpool számára a bajnokság maradt, mint egyetlen elérhető trófea, mivel az FA-kupából már korábban kiesett a csapat. A Premier League éllovasa jelenleg a Manchester City, amely két ponttal előzi meg jelenleg a liverpooliakat.

(Borítókép: Getty Images)