Nagy Elek támogatást ajánl az erdélyi tornászfiúnak

Nagy Elek, az erdélyi származású üzletember, teljeskörű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánlott fel egy bántalmazott erdélyi tornászfiúnak, aki Magyarországon szeretné folytatni sportkarrierjét a történtek után.

Nagy Elek, a BÁV, az INFORG és a Főtaxi tulajdonosa, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy magyarsága miatt őt is érték atrocitások Erdélyben. A Lexholding közleményében szerepel, hogy egy romániai ifjúsági tornász edzőtáborban két román nemzetiségű tornászfiú súlyosan bántalmazta Z.K. nevű fiatal erdélyi sportolót a magyar neve miatt, míg társai tétlenül nézték az eseményeket.

A Román Tornaszövetség végrehajtó bizottsága nem tárgyalta az ügyet legutóbbi ülésén, és a fiatal tornászt kizárták az Európa-bajnokságra utazó keretből, állítólag sajtóinformációk szerint.

Nagy Elek a történtek miatt felajánlotta teljeskörű támogatását, mind a szponzorálás, mind a továbbtanulás terén. A közleményben kiemelték, hogy amennyiben a tornász úgy dönt, hogy Magyarországon szeretné folytatni a sportot, ez jó esélyt és alternatívát jelenthet számára az eredményes sportkarrier megvalósításához.

Nagy Elek a közleményben idézve azt mondta: „A többségnek a kisebbséget bármi módon és okból történő bántalmazó viselkedése megengedhetetlen és nem lehet következmények nélkül hagyni. Fiatal koromban engem is értek Erdélyben atrocitások a magyarságom miatt. Ezeket szüleimnek, barátaimnak, az iskolámnak köszönhetően fel tudtam dolgozni és megerősödtem. A bántalmazott fiatalembernek éreznie kell, hogy van egy közösség, aki mögötte áll és segíti őt. Édesapám 1944 szeptemberében, még a német megszállás alatt levő Kolozsváron, így az életét is kockáztatva írta meg a „Románok és magyarok” című híres cikkét, amelyben az évszázadok óta, bármilyen hatalom alatt egymás mellett élő két nép békés együttélése mellett tette le voksát. Ebben a szellemben nevelt bennünket és én is így cselekszem. Szeretnék segíteni a fiatalembernek, hogy ő is megerősödve kerüljön ki ebből a helyzetből.”