L. Simon László a kulturális törvénytervezetről beszélt

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója és korábbi kulturális államtitkár, az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozott a kiszivárgott új kulturális törvénytervezetről.

L. Simon László elmondta, hogy nem olvasta a tervezetet, és nem is biztos abban, hogy a kiszivárgott változat eljut a kormányig. Inkább a színházlátogatások fontosságáról beszélt volna, amit az elmúlt héten négyszer is gyakorolt, és ezt ajánlja mindenkinek. A tervezetről úgy vélekedett, hogy annak megvalósítása fizikai képtelenség, és károsnak tartja, hogy a javaslatot ilyen formában juttatták el az újságíróknak.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a tervezet kiszivárgásakor cáfolta a központosítást, de a terv állami kulturális piramist vázol fel, amelyben még a könyvtárak kínálatát is irányítani lehet. L. Simon László nem írná le a polgármesteri lobbit, és példaként említette Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét, aki nem ért egyet az elképzeléssel.

Az akadémiai székfoglalójában már kifejtette, hogy a nagyobb autonómiát támogatja, de elismeri, hogy a kultúrában lépéskényszer van, mivel sok minden nem működik jól, és forráshiány is tapasztalható. Hozzátette, hogy egy integráció önmagában nem old meg semmit, ha nincs hozzá pénz.

A Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum integrációját példaként hozta fel, amely szerinte jól sikerült, és dicsérte Baán László munkáját. Egy új épületet javasolt a Nemzeti Galériának, de megjegyezte, hogy a jelenlegi politikai környezet nem kedvez ennek. Támogatná a Néprajzi Múzeum és a szentendrei Skanzen összevonását, valamint azt, hogy a kis, alig látogatott kiállításokat egy helyen mutassák be, és marketingjükre is költsenek.

L. Simon Lászlót 2020 novemberében menesztették a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról, mert „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője törvényességi felügyeleti eljárást kért Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megrendezett Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás miatt, amire Csák törvénysértést állapított meg, és korhatáros belépést kért. L. Simon László szerint a múzeum nem tudja végrehajtani ezt a felszólítást, mivel nem kérhetik el a látogatók személyi igazolványát. Dúró Dóra ezután azzal vádolta meg L. Simont, hogy gúnyolódik a kormányon.

L. Simon László a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja lett, és székfoglalójában az autonómia fontosságát hangsúlyozta, mind az intézmények, mind az egyének szintjén. Az ATV műsorvezetője, Szöllősi Györgyi által felolvasott Csák János interjúrészletben a készülő kulturális törvény céljáról van szó, amely szerint „a teljes kulturális ágazat egységes rendszerbe helyezése, (...) az intézmény- és tevékenységrendszer, a támogatások és irányítási területeinek összehangolt és egységes keretszabályozása” céljából három törvényt váltana ki, illetve integrálna. L. Simon László szerint fontos, hogy diverzifikáció legyen és hogy minél nagyobb autonómiát adjunk a szervezeteknek, intézményeknek, miközben az állam kultúrafenntartó szerepében az is benne van, hogy egy sor dolgot szabályoz és beleszól, hiszen javarészt az állam finanszíroz. Az egykori főigazgató szerint az önkormányzati választásokig ilyen tartalmú törvényjavaslat nem is fog bekerülni a parlament elé, és hogy utána milyen törvényjavaslat kerül be, az attól is függ majd, hogy milyen lesz az önkormányzati választáson a Fidesz szereplése.