Szeptember 27-én érkezett meg az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. értesítése a város sportlétesítményeinek távfűtési díjairól, amely szerint október 1-jétől az uszoda fűtési költségei 19-szeresére, a többi sportlétesítményé 11-szeresére nő- adta hírül az oroszlany.hu, a város hivatalos portálja

 A drasztikus áremelésre reagálva az önkormányzat az alábbi azonnali hatályú intézkedéseket hozta:

  • Az uszoda határozatlan időre bezár,
  • A sportlétesítmények fűtés nélkül üzemelnek tovább,
  • Az önkormányzati intézményekben péntek délutántól hétfő reggelig elzárják a fűtést.

További takarékoskodási intézkedéseket kellett bevezetni miután a Technológiai és Innovációs Minisztérium rendelete alapján 18-szorosára emelték az óvodák, iskolák, szociális intézmények, a művelődési ház és a polgármesteri hivatal távhőszolgáltatási díját. Ez a mértékű áremelés milliárdos többletköltséget jelent éves szinten a városnak.

Hétfőn reggel csak a város oktatási és szociális intézményeiben indulhatott újra a fűtés.

A városvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy az önkormányzati fenntartású bölcsőde, óvodák és a szociális intézmények zavartalanul működhessenek tovább, ám ezeknél az intézményeknél is szükség volt néhány szigorú takarékoskodási szabály bevezetésére:

  • Hétvégén és az esti időszakban csak temperáló fűtés lesz,
  • Péntek délutántól hétfő hajnalig a fűtést kikapcsolják,
  • A minimum hőmérséklet a jogszabály szerinti 20 °C az óvodák esetében, a bölcsődében 22 °C fok lesz.

A munkacsoport sorra vette, hogy milyen területeken, ingatlanoknál érintett még a távfűtésben az önkormányzat. Ezekre az intézmények vezetőinek intézkedési tervet kell készíteniük. A polgármester október 7-re rendkívüli testületi ülést hívott össze a témában.

Fotó: Oroszlányi Uszoda Fb oldala