Az elmúlt hétvégén a Tatán feltűntek az égen idén ősszel az első nagy lilikek - osztotta meg a hírt a Tatai Vadlúd Sokadalom, amelyet a berek.hu szemlézett. Hét madarat láttak meg, akik a tatai tavakon is megpihentek a fotó tanúsága szerint. Vajon beindult a szezon? - tették fel a kérdést.

A látványos természeti jelenséget még a madármegfigyelésben nem járatosak is könnyen észre tudják venni. A ludak ugyanis jellegzetes V-alakú csoportokban szelik át az eget.

A vadludak az eurázsiai tundrákon fészkelnek, majd a nyár végén útnak indulnak, és őszre érkeznek hazánk "légterébe". Tavasszal pedig visszaindulnak északra - írja a berek.hu cikkében. Összesen elérheti és meg is haladhatja számuk a 300 ezret is. A nagy lilikek hasonlóan északon, sőt, a sarkkörökön túl költenek, és délebbi téli úticéljaikig akár 7000 kilométert is repülhetnek. Télen sem pihentetik folyton a szárnyukat, mert a németalföldi területek és Közép-Európa közötti utat akár pár nap alatt is megteszik.

A vetési lúd egy kissé délebbre költ, az eurázsiai tundra és tagja vidékén, Európába vissza pedig tengerpartok mentén és kontinentális útvonalon érkezik. Nyugat-Európa és a Kárpát-medence a két fő telelőállomásuk, amelyek között belső vándorlást is folytatnak télen.

Magyarországon lényegében 18 nagy telelőállomás és gyülekezőhely található. Ezek között kiemeltnek számít a tatai Öreg-tó, ahol akár 40-50 ezer madár is megpihenhet. A másik fontos állomás természetesen Hortobágy, ahol szintén megfordulhat 50 ezer madár az ősz hónapjaiban.

A kép illusztráció, forrása: unsplash.com