Szelíd gesztenye, az ősz áldása
Talán kevesen gondolják, de a szelídgesztenye a Mecsekben őshonos fafajtának számít, a korábbi évszázadok alatt hatalmas kiterjedésű gesztenyeerdők voltak Pécs észak-keleti területén. Bár az elmúlt 150 évben az iparosodás és a közelben elindított bányászat miatt folyamatosan csökkent területe, ám Pécsbányatelepen máig fennmaradt egy összefüggő gesztenyeerdő. Ez a pécsiek „Ezeréves Gesztenyés” kertje.
Sajnos a csodás gesztenyés ligetet súlyos betegség támadta meg 1990-es évek elején, ami miatt a többszáz éves állomány jelentősen megcsappant. A több mint 4 hektáros területen ma közel 60 termő és 250 növendék fa található, melyet a helyiek által létesített Pécsbányai Kulturális Egyesület ápolgat. A pécsbányaiaknak nagyon fontos ez az erdő, amit az is jól mutat, hogy igyekeznek visszapótolni az állományt, folyamatosan ültetik a facsemetéket.
Szintén a gesztenye körül forog több, az egyesület által szervezett rendezvény is. A legnagyobb közülük talán a gesztenyeéréshez igazított Gesztenye Liget Fesztivál, melyet az idén október 6-7-én tartják a Pécsbányai Közösségi Ház Csorba Győző KönyvtárPontjában.
A szervezők „zöld napnak” szánják a csütörtököt, amikor a résztvevők kirándulhatnak a gesztenyésben, utána kis vendégség várja őket és még egy jelképes jutalmat is kapnak a táv megtételéért. A gyerekeket a nap során rajzfilmek, kézműves és aromaterápiás foglalkozások várják.
Délután 5 órakor Farkas Krisztina permakultúra tervező és oktató tart előadást, majd 17.50-kor Róka Róbert, Pécs környezetvédelmi referense következik, aki a város környezetvédelmi céljaiba és Pécs klímastratégiájába enged bepillantást. A napot Dittrich Ernő előadása zárja, A jövő neve: élet című könyvbemutatóval és dedikációval.
A fesztivál második napja a művészet jegyében zajlik, amikor 17 órakor Kern Gyöngyi iparművész kerámia kiállításmegnyitójára kerül sor, majd 18-kor P. Horváth Tamás íróval hallgathatunk beszélgetést Tündérváros című könyve kapcsán.
Miért is érdemes sok gesztenyét ennünk?
A gesztenye nemcsak finom, hanem nagyon tápláló is, ezért érdemes kihasználni a szezonját és minél többet elfogyasztani belőle. Ez az őszi csemege ugyanis nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, bővelkedik E-vitaminban, ami jót tesz a bőrünknek, de nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, illetve B6- vitamint is. Talán kevesen gondolják, hogy a gesztenyében legalább annyi C-vitamin van, mint a bogyós gyümölcsökben.
A magas rosttartalma kétségtelenül jót tesz az emésztésünknek, a benne található sok kalcium és foszfor leginkább a csontjainkat erősítheti. Leveleiből készült tea pedig nagyszerű köhögés és más légzőszervi problémák esetén.
Fotó: illusztráció