„Annyira nem zavarta a testületet, hogy a vádlottak padján ülök és a Központi Nyomozó Főügyészség összességében 1,4 milliárdos költségvetési csalással vádol, hogy egyhangúlag választottak meg nemrégiben Pusztaottlaka társadalmi megbízatású, mandátummal nem rendelkező alpolgármesterévé. Én pedig azért fogadtam el a megtisztelő és felelősségteljes felkérést, mert korábban három cikluson keresztül vezettem szülőfalumat, és háromszor választottak meg a dél-békési térség országgyűlési képviselőjének, így tudom, milyen feladat vár rám, és én segíteni akarok Pusztaottlakának”

– ismerte el maga az érintett a Narancs.hu kérdésére. 

Simonka György sztorija szerintem országosan ismert, így csak röviden emlékezünk vissza a múltra.

Simonka György 2020 januárjában állt a Fővárosi Törvényszék büntetőtanácsa elé 32 társával. A vád: bűnszervezetben, különösen nagy értékre költségvetési csalás, amivel hazai és uniós forrásokat csapoltak meg saját hasznukra.  A vád szerint 45 százalékos volt a visszaosztás, a kár nagyságrendje eléri a közel másfél milliárd forintot.

Ezért Simonkát akár 10-12 évi fegyházbüntetés és 800 milliós vagyonelkobzás is fenyegetheti. A tárgyalássorozaton minden vádat tagadott, összeesküvéselméletről beszélt.  

Az ellene felhozott vádak még a Fidesz-KDNP-t is arra késztették, hogy 2022 áprilisában az országgyűlési választáson nem indították. 

„Hiába lett csak alpolgármester Simonka Pusztaottlakán, ahol ő megjelenik, ott rögvest ő lesz a főnök, és ő fújja a passzátszelet. Semmi kétség, most is ez fog történni”

– mondta a Narancs érdeklődésére egy, korábban Simonka környezetébe tartozó, de névtelenséget kérő forrásuk. Pusztaottlakáról tudni kell, zsákfalu, lakossága alig több mint háromszáz fő, de lehet, ennél is kevesebb.  

„Ahogy három cikluson keresztül polgármesterként, úgy most sem kérek egyetlen fillért sem. Nekem tudásommal, ismereteimmel és társadalmi, politikai kapcsolataimmal kell a község fejlődését szolgálnom”

– nyilatkozta a lap kérdésére Simonka György.  lapunknak a volt fideszes képviselő. Néhány hónappal ezelőtt egyébként még a pusztaottlakai szafaripark pénztárosa volt.

Fotó: Simonka György közszereplő Facebook-oldala