Harcok 

Oleh Szinyehubov, Harkiv megyei kormányzó közben arról adott hírt a Telegramon, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek egy egészségügyi intézményre a kupjanszki járásban. A támadásban egy altatóorvos életét vesztette, egy ápolónő pedig megsérült. Szavai szerint az épület az elsőtől a negyedik emeletig szinte teljesen romba dőlt. A mentést végzők tovább kutatnak túlélők után.

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg a nap folyamán öt Donyeck megyei településnél verte vissza orosz csapatok támadó hadműveleteit. 

Tömlöcök, fosztogató orosz katonák a harkivi régióban

Az országos rendőrség közölte, újabb, oroszok által létesített tömlöcre bukkantak Harkiv megyében, Piszki-Radkivszki faluban. A pincében embertelen körülmények között tartották fogva a helyieket. "Az embereket megfélemlítették, verték és megalázták" - írta az ukrán rendőrség közleményében.

Amikor az orosz katonák bevonultak a faluba, kiűzték otthonaikból a helyieket és maguk telepedtek be a házakba. A megszállók kifosztott házakat, koszt és szennyvizet hagytak maguk után” - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az országos rendőrséget, amely videofelvételt is közzétett a Facebookon a börtönként használt pincéről.

Az ukrán hatóságok közlése szerint már mintegy húsz olyan helyszínt azonosítottak be a harkivi régióban, ahol a megszállók ukrán állampolgárokat kínoztak. 

Menekülnek a sorozás elől a Krímből a tatár férfiak  

Az ukrán Szabadság Rádió arról számolt be, hogy több száz, javarészt krími tatár férfi érkezett a Krímből Kazahsztánba. Az asztanai ukrán nagykövetség előtt gyűltek össze, nagy részük azért, hogy útlevelet kapjon. A rádió tudósítójának elmondták, hogy az orosz elnök által elrendelt mozgósítás miatt kényszerültek a Krím-félsziget elhagyására, amelyek Oroszország még 2014-ben csatolta el önkényesen Ukrajnától.

Rekord értéken, 83 százalékon áll a NATO-csatalakozás támogatottsága

A Rejting nevű neves ukrán közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint ha most rendeznének népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozásáról, azt a lakosság 83 százaléka támogatná. Az élethalál harcot vívó ország NATO-tagságának a mostani a legnagyobb arányú támogatottsága - mutatott rá a szociológiai központ. 

Újabb, 5 milliárd euró értékű pénzügyi támogatást nyújt az Európai Unió

Az Európai Unió és Ukrajna memorandumot írt alá egy ötmilliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásról, az első részletet október közepén kell megkapnia Kijevnek - jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

"Örömmel írom alá Ukrajnával a megállapodást, amely már a második az Oroszország által elindított háború kezdete óta. Ezúttal az EU ötmilliárd eurót biztosít az országnak a sürgős likviditási szükségletek fedezésére, a bérek és a nyugdíjak kifizetésére. Az első részletet október közepén folyósítjuk, a következő kettőt pedig még szintén ebben az évben" - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke az MTI tudósítása szerint.

Kép: Questback.com