Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint

hétfő estig 570 ezer címről több mint 1,3 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe.

A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis csupán három nap alatt a címek több mint 11 százalékáról beérkeztek a válaszok.

Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99 százalékot

– írták.

A kérdőíveket október 1. és 16. között lehet önállóan, az interneten kitölteni a postán megkapott, 12 jegyű belépési kód megadásával, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül – emlékeztetett a hivatal.

Hozzátették:

az internetes kitöltés a legegyszerűbb, a leggyorsabb és a legkényelmesebb módja a válaszadásnak.

A KSH kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint együttműködési megállapodást kötött több budapesti és vidéki könyvtárral az október 1. és november 28. között zajló népszámlálással kapcsolatos lakossági tájékoztatás kiterjesztése, valamint az internetes válaszadás népszerűsítése és segítése érdekében.

Könyvtárakban is kitölthető a kérdőív

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, valamint a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár vállalták, hogy tagi hálózatukon keresztül felhívják a lakosság figyelmét a népszámlálás fontosságára és az internetes kérdőívkitöltés lehetőségére, valamint lehetővé teszik, hogy az intézmények számítógépeit használva azok is online válaszolhassanak a kérdésekre, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

Kiemelték:

a könyvtárak ezt a szolgáltatást ingyenesen biztosítják, nem kell hozzá beiratkozni, sem más díjat fizetni.

Fontos azonban, hogy a lakosok a kitöltéshez vigyék magukkal a KSH-tól postai úton megkapott levelet, amely tartalmazza 12 jegyű belépőkódjukat.

A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a KSH naponta öt, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük – ismertették.

Részletes képet festhet hazánkról a népszámlálás

Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével.

A KSH október 1. és november 28. között tart népszámlálást, amelyben a törvény alapján kötelező a részvétel.

A népszámlálás célja, hogy pontos és részletes képet kapjanak Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről.

Mint írták, az adatok megbízható alapot adnak az országot, a településeket és a lakókörnyezetet érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azokat a KSH összesített formában hozza nyilvánosságra, semmilyen módon nem köthetők össze a válaszadók személyével

– áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Fotó: Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában. MTI/Balázs Attila