Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni - idézte az MTI Kövér Lászlót, aki hétfőn este a HírTv Napi aktuális című műsorának volt a vendége. Az oktatás helyzetén kívül azonban szót ejtett a házelnök a Demokratikus Koalíció által meghirdetett úgynevezett árnyékkormányról és természetesen az Európai Unióról is.

A pedagógusok követelései tekintetében elismerte, hogy a jelenlegi bérük nem méltányos munkájukhoz és felelősségükhöz képest. Hosszú távó stratégiai részeként kell azonban alakítani a tanárok fizetését, mert a gyermekeink jövője múlik az oktatási rendszeren. Ráadásul a bérezéstől rövid távon nem függ a nevelés színvonala, hiszen a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket - mondta el Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke felidézte, mit tett eddig a kormány a pedagógusokért. 2010 után a tanárok voltak az első, akikre az akkori ciklusban a Fidesz-KDNP-kormány gondolt, az azóta kialakult bérversenyben azonban lemaradtak.

Ezt (a lemaradást) senki nem vitatja

- jelentette ki, a vita abban van, hogyan és milyen ütemben, feltételek mellett tud a kormány mindenki számára megnyugtató módon változtatni, idézte az MTI Kövért.

A házelnök azt is kiemelte, hogy az alacsony béreket semmilyen sztrájk nem fog tudni segíteni, és nem lehet a meglévő jogszabályokat félretenni, egy nem létező jogi kategóriával élve polgári engedetlenségi akciót indítani a gyerekeink rovására. A gyermekeink jövőjéről szól-e ez a tiltakozás így, vagy inkább már arról a politikai háttérről szól, amely már a választás előtt is megpróbálta a tanárokon keresztül módosítani a politikai erőviszonyokat - tette fel a kérdést Kövér László.

Rövid távó megoldásokat senki sem várhat, amennyire a kormánynak módjában áll, "tűzoltó jelleggel" orvosolhat az anomáliákon. Hosszú távon azonban olyan megoldást kell találni, amiben az aktuális bérszínvonal mellett - ki-ki a saját szakmájában - igazságosnak és méltányosnak tartsa a keresetét - szögezte le az Országgyűlés elnöke.

A DK árnyékkormányával kapcsolatban Kövér azt mondta, hogy Dobrev Klára nem tud újat mondani a kormánynak, ezért inkább az ellenzék többi pártjának üzent, hogy vége a velük való együttműködésnek.

Szerinte Gyurcsány Ferenc olyan "bűnökkel a háta mögött, amit elkövetett", soha nem fogja megkapni még egyszer a lehetőséget, hogy kormányozzon.

Természetesen szóba került az uniós és a kormány által megszavazott szankciós politika is. Ezzel kapcsolatban a házelnök azt mondta, hogy a jelenlegi európai vezető elitnek kell újra "Európa-pártinak" lennie.

Mi nem oroszpártiak vagy oroszbarátok vagyunk, mi magyarpártiak vagyunk és magyarok, tehát a saját nemzetünk érdekeit tartjuk szem előtt

- szögezte le Kövér László. Szerinte a magyar kormány most nemcsak a magyarok, hanem Európa érdekeit is képviseli. A házelnök azt is kijeletette, hogy az a politikai vezetés, amelyik nem veszi számításba a vele szemben álló ellenfél, ellenség potenciálját, reakcióját saját magára nézve, az vagy alkalmatlan, vagy elárulja a saját választóit.

Ahova most megyünk Európában, az egy új alávetettség, új szolgaság. Az egész földrészt fogják alávetni idegen érdekeknek

- fejtette ki véleményét Kövér László. Majd elmesélte megint a saját megközelítését az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, hogy az inkább egy orosz-amerikai háború bevezetője, ami aztán átalakult az USA és a Kína közötti konfliktussá.

A kép forrása: Nagy István Facebook-oldala