A saját tollukat kitépő ara papagájok, parkban szabadon engedett kígyók, megpuhult páncélú teknősök – a bécsi állatorvosi rendelőkben is egyre gyakrabban fordulnak meg olyan egzotikus állatok, amelyek a nem megfelelő tartás miatt betegedtek meg. Hogy véget vessenek az állatoknak a gazdáik tudatlanságából eredő szenvedésének, az osztrák fővárosban 2023. január 1-jétől már csak olyanok tarthatnak egzotikus állatokat, akik megszerezték az ehhez szükséges jogosítványt - írja Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az egzotikus állatjogsihoz egy

legalább négyórás tanfolyamon kell résztvenniük a leendő gazdáknak,

ahol szó esik az állatok természetes élőhelyéről, tartásáról és gondozásáról valamint a hozzájuk kapcsolódó jogi előírásokról. A tanfolyam 40 euróba kerül és akkreditált szakemberek tartják. A részvételi díj egy az egyben az előadókhoz kerül, a városnak nem származik bevétele belőle. 

A tanfolyam célja, hogy az embereket már az egzotikus házi kedvencek beszerzése előtt szembesítsék az állat igényeivel, az ezzel járó költségekkel és így megalapozott döntést hozhassanak a vásárlásról –

vagy éppen arról, hogy mégsem nekik való feladat egy kakadu vagy boa tartása.    

A kutyajogsihoz hasonló dokumentumot olyan hüllők, kétéltűek és papagájok otthoni tartása esetén követelik meg, amelyek – az osztrák állatvédelmi törvény 25. paragrafusa értelmében – speciális tartási körülményeket igényelnek a klíma, a táplálás, a mozgásigény vagy a szociális viselkedés szempontjából. A jogosítványt az állat regisztrációjakor kell bemutatni, akinek nincs ilyen, annak adott időn belül el kell végeznie a tanfolyamot. Akinek már 2023. január 1-jét megelőzően is volt különleges igényű egzotikus állata, annak nem kötelező megszereznie a jogosítványt, de természetesen ajánlják neki. Aki elfelejti regisztráltatni az egzotikus házi kedvencét, az akár 3.750 eurós bírsággal is számolhat.

Azért a hüllők, kétéltűek és papagájok esetében írták elő a jogosítványt, mert ezek a leggyakrabban házi kedvencként tartott vadállatok. Nem kizárt, hogy hamarosan más egzotikus állatokra is kiterjesztik az előírást.