A hvg.hu beszámolója szerint az orvosi és élettani kategória után kedden gazdára talált a fizikai Nobel-díj is: az idei elismerést három kutatónak, Alain Aspectnek, John F. Clausernek és Anton Zeilingernek ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A szakembereket

a fotonokkal végzett kísérleteikért, a Bell-egyenlőtlenségekkel kapcsolatos megállapításaikért, és a kvantuminformatika területén elért munkájukért díjazták.

BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 #NobelPrize in Physics to Alain Aspect, John F. Clauser and Anton Zeilinger. pic.twitter.com/RI4CJv6JhZ

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2022

A lap azt írta, hogy a szakmai bizottság szerint a három szakember olyan úttörő kísérleteket végzett az összefonódott kvantumállapotokkal, amikben két részecske akkor is egyetlen egységként viselkedik, ha egymástól elválasztva vannak jelen. A bizottság szerint ezek az eredmények megnyitották az utat a kvantuminformáción alapuló új, kísérleti technológiák előtt.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerint a kvantumtechnológiára fókuszáló kutatásoknak ma már széles területe van, ami magában foglalja a kvantumszámítógépeket, a kvantumhálózatokat és a biztonságos, úgynevezett kvantumtitkosított kommunikációt is.

A díj átadásakor elhangzott méltatás szerint

  • John Clauser volt az, aki továbbfejlesztette az összefonódott részecskékkel kapcsolatos, egyik korábbi matematikai elméletet, ami 1960-as években született meg John Stewart Bellnek köszönhetően.
  • Ugyanakkor Clauser kísérlete után is maradt néhány megválaszolatlan kérdés – a bizottság szerint ezeket Alain Aspect munkája segített megfejteni.
  • Anton Zeilinger pedig kifinomult eszközökkel és hosszú kísérletsorozatokkal kezdte el használni az összefonódott kvantumállapotokat. Az ő kutatócsoportja mutatta be többek között a kvantumteleportációnak nevezett jelenséget is, egy olyan állapotot, amikor a részecskéket távolabbra mozgatják.
Szerdán, azaz holnap az idei kémiai Nobel-díjat adják át.

Illusztrációs fotó: Wikipedia