A rendezvényhelyszínek számát és a résztvevők számát tekintve is első helyen végzett Magyarország a 30. Európai Madármegfigyelő Napokon - adta közrea friss hírt az MTI a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye alapján. Az október első hétvégéjére időzített nemzetközi programban összesen 32 ország vett részt a BirdLife-hálózatán keresztül. Hazánkat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) képviselte.

Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában 19 148 résztvevő több mint 4,6 millió madarat figyelt meg 753 helyszínen - összegezte az adatokat a közlemény.

Magyarország minden évben az élbolyban zár az országok között, idén azonban két kategóriában az első helyezést is elcsípte, míg a harmadik kategória miatt sem kell szégyenkeznie az ötödik helyen. Magyarországon ugyanis 137 helyszínen volt mód madármegfigyelésre, és összesen 3773-an vettek részt az eseményeken, amelyek kimagasló számok. A második legtöbb helyszínnel Svédország büszkélkedhetett mindösszesen 100-zal, a második legtöbb megfigyelő pedig Lengyelországban csatlakozott a programokhoz, de kevesebben voltak, mint háromezren, 2906-an.  

A látott madarak kategóriájában tudtak a BirdLife-partnerországok lepipálni minket. Itt Finnország végzett az élen másfél millió madárral, a másodikak a litvánok lettek több mint 1,2 millióval. A magyar megfigyelők 146 673 madárról számoltak be, ezzel értük el az ötödik helyezést.

A nemzetközi téren leginkább erdei pintyek kerültek a távcsövek végére, apácalúd és széncinege. Magyarországon ezzel szemben a gyümölcsös kertek réme, a seregély végzett az élen, második helyen a füsti fecske, a harmadikon pedig a dankasirály végzett.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com