Mint azt a hétvégén mi is megírtuk, még a Mazsihisz is tiltakozott az ellen, hogy Szegeden domborművet avassanak Horthy Miklósnak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős

- írta Heisler András, a szervezet elnöke közleményében. A kérést nyomatékosítja az, hogy a zsidóság épp a legszentebb ünnepe elé néz, hiszen kedden este érkezik be a Jom Kippur.

Lehet, hogy az érkező ünnep közelsége, de az sem kizárt, hogy a növekvő politikai botrány eredményeképp végül a szervező Vitézi Rend elállt kezdeményezésétől - írta meg a szegeder.hu. Bejelentésüket a honlapjukon tették közzé, leírták ugyanakkor azt is, hogy félreértette őket a közvélemény. Vitába szálltak a Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével, Heisler Andrással, de még a szeged.hu újságírójával is, végül azonban megírták, hogy elmarad a Horthy Miklós tiszteletét megörökíteni hivatott emléktábla felavatása október 15-én.

Igaz, azt is kilátásba helyezték, hogy egy másik "alkalmas időpontban" megtartják majd az eseményt.

Botka László a Facebook-oldalán már reagált arra a hírre, hogy a Fidesz-KDNP szegedi országgyűlési képviselője, Mihálffy Béla bejelentette, végül nem vesz részt az eseményen. Megköszönte neki, hogy megértette, nincs keresnivalója egy háborús bűnöst éltető rendezvényen. A KDNP szeged.hu-nak írt levelében hazugságnak nevezte azt, hogy a politikus részt akart volna venni az avatáson, a meghívón azonban beszédet mondóként szerepelt.

Továbbra is visszautasítjuk, hogy városunkban bárki bárhol Horthy-szobrot avasson!

- zárta bejegyzését Szeged első embere. Nemrég történt már kavarodás Szegeden egy túlzottan informatívnak sikerülő meghívó miatt. Mint ismert, a határvadászok eskütételére várták volna a magyar miniszterelnököt korábban, amelyre az esemény meghívója volt a bizonyíték. Később azonban Orbán Viktor sajtófőnöke hírlapi kacsának nevezte a hírt.

A kiemelt kép illusztráció, egy létező Horthy-emléktáblát ábrázol, amely egy újbudai református templomon belül van.