A dél-koreai hadsereg négy F-15K típusú vadászgépet mozgósított, melyek irányított bombákat dobtak le egy célpontra a nyugati partoknál. A cél a gyors és precíziós válaszcsapás demonstrálása az észak-koreai provokációkkal szemben. A bombákkal felszerelt gépeket az Egyesült Államok négy F-16-os vadászgépe kísérte el a bevetés helyszínére a Reuters híradása szerint.

Tokiói és szöuli tisztségviselők hivatalos közlése szerint 4500 -4600 kilométeres távolságot és mintegy 1000 kilométeres magasságot ért el a ma reggel kilőtt észak-koreai rakéta. Phenjan az elmúlt 10 nap során ötödik rakétakísérletét hajtotta végre, miután a dél-koreai haditengerészet közös hadgyakorlatot hajtott végre az USS Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozóval a múlt hét folyamán.

Az észak-koreai rakéta a Japán északi részén található Hokkaido sziget felett szállt, majd a szigetország partjaitól mintegy 3000 kilométerre keletre zuhant a Csendes-óceán vizébe.

A dél-koreai hatóságok szerint közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indíthattak az északiak, melyet Jagang tartományból lőhettek ki. Észak-Korea számos rakétát indított már útjára Jagangban, köztük olyanokat, melyeket hiperszonikus rakétáknak neveztek – írja a France24.com.

Az interkontinentális ballisztikus rakéta indításáról videófelvétel készült, melyet itt tekinthetnek meg:

A rakéta útvonala az alábbi képen látható, a Twitter-poszt szerint a rakéta által megtett távolság 4600 kilométer volt:

North Korea ballistic missile launch on Oct. 4, 2022.

Launch time: 0722 am
Apogee: 1,000 km
Range: 4,600 km
Impact time: 0744 am

Map from Japan Ministry of Defense pic.twitter.com/QyicUKYBJe

— Ryan Chan 陳家翹 (@ryankakiuchan) October 4, 2022