"Érthetetlen és indokolatlan ez a döntés, hiszen Finnország és Svédország a NATO elkötelezett partnereinek számítanak, 1994 óta vesznek részt a Szövetség békepartnerségi programjában, illetve aktív szerepet vállaltak és vállalnak NATO vezetésű múltbeli és jelenlegi béketámogató műveletekben, mint például Afganisztánban, vagy jelenleg Koszovóban és Irakban.
Jelenleg mindössze két NATO-tagország nem ratifikálta a finnek és a svédek csatlakozását a szövetséghez. Ezek közül az egyik Magyarország
- fejti ki véleményét az MSZP-s képviselő.

A NATO madridi csúcstalálkozója előtt jelentették be még júniusban, hogy minden tagállam hozzájárult Svédország és Finnország NATO-csatlakozásához. Az országok vezetőin kívül ehhez a parlamenteknek is el kell fogadniuk ezt a döntést. Most már csak Magyarország és Törökország döntésére vártak. Ma bizonyossá vált, hogy a megjelölt időpontban a fideszes képviselők nem akarnak erről vitát folytatni.  

A Telex megkeresésére korábban az országgyűlés sajtóosztálya még azt mondta: a két ország NATO-csatlakozásáról szóló szavazás a parlament őszi munkarendjében szerepel, de arról, hogy erre pontosan mikor fog sor kerülni, nem árultak el semmit.